Thursday, February 21, 2008

ZEYTİNDOSTU DERNEĞİ GENEL KURULU 22 ŞUBAT 2008'DE‏


Nisan 2008'de yapılması gereken Zeytindostu Derneği'nin genel kurulu, aynı tarihlerde Anatolive Fuarı'nın olması nedeniyle Yönetim ve Denetim Kurullarının kararı ile Şubat 2008 tarihine alınmıştır.

22 Şubat 2008 Cuma günü Saat 14.00'de İzmir'de, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda yapılacaktır.


YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

Değerli üyelerimiz,
Sevgili zeytindostları,

Sektörün uzlaşma ve dayanışma sembolü Zeytindostu Derneği olarak bir çalışma dönemini daha sizlerin de gönülden destekleriyle tamamlamış bulunuyoruz.

Kuruluşunun üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen, sektörde tabu sayılan konuların tartışılmasını, çözümü için ciddi ve kararlı adımların atılmasını sağlayan derneğimiz artık ulusal ve uluslar arası arenada referans noktası kabul edilen sektörün vazgeçilmez kurumları arasında yerini almıştır.

İnternet üzerinde bir sohbet grubundan doğan ve tarafsız, objektif iletişimin olanaklarından yararlanarak kısa sürede sektörün en büyük sivil toplum hareketi haline gelen derneğimiz, yeni bir döneme hazırlanırken, yönetim kurulu olarak geçmiş dönemde yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Öncelikle şu an gerçekleştirmek üzere olduğumuz genel kurulumuzun tarihi hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum:

Olağan Genel Kurulumuz, tüzüğümüz gereği iki yılda bir nisan ayında toplanmaktadır. Ancak bu yıl aynı tarihlerde derneğimizin organizasyonlarından olan Anatolive Fuarı’nı yapacağımız için, fuar çalışmalarına kalan 2 aylık sürede daha da yoğunlaşabilmek için genel kurulumuzu yönetim ve denetim kurullarımızın ortak kararıyla erkene aldık.. Yaptığımız bu zorunlu değişiklik için gösterdiğiniz anlayışa teşekkür ederiz.

5 Eylül 2006 tarihinde dernek merkezinde yaptığımız ilk genel kurulumuzda sizlerin oylarıyla göreve gelen arkadaşlarımız 22 Eylül 2006 tarihinde toplanmış, görev bölümü yaparak çalışmalarına başlamıştır.

Yapılan bu toplantıda derneğimizin çalışmalarına hız vermek ve bu çalışmalara kaynak yaratmak amacıyla temsilcilikler oluşturulması, temel konularla ilgili komiteler kurulması kararlaştırılmıştır.

İlk olarak çok sayıda yayın organında “Bir İletişim Mucizesi” olarak nitelendirilen derneğimizin güçlü iletişim araçlarına sahip olması için projeler ürettik. Bu projelerden en önemlisi, 9.sayısını yayınladığımız Z&Z Akdeniz Kültürü Dergisi’dir. Sektörün tek ihtisas yayını olarak yayın hayatını sürdüren dergimiz, ilk sayısından beri Arkhe Yayıncılık firması tarafından hazırlanıyor. Sizlerin destekleri ve ilgisiyle her sayısında daha da güçlenen ve kurumsallaşan dergimizi hazırlayan Arkhe Yayıncılık ekibine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.

Kuruluş amaçlarımız arasında yer alan sektörel uzlaşma konseptiyle göreve geldiğimiz günden bugüne ulusal ve uluslar arası tüm sektörel kuruluşlara işbirliği ve dayanışma çağrıları yapmış ve bu çağrılarımızın sonucunda önemli destekler sağlanmıştır. Bu bakış açısıyla sektördeki tüm etkinliklere katılınmış, pek çoğunun da organizasyon komitesinde yer alarak hem derneğimizi tanıtmış hem de etkinliklerin zenginleştirilmesine katkıda bulunulmuştur.

Yönetim Kurulu olarak, tespit ettiğimiz temel ihtiyaçlardan birisi de sektörün tamamen kendi özgü bir fuarının olmamasıydı. Bu konuda iletişim ve kaynak geliştirme komitesi sorumlumuz Yeşim Beyla’nın yaptığı çalışmalar sonucunda Ezgi-A Fuarcılık firması ile Anatolive Avrasya Zeytin-Zeytinyağı ve Prosesleri Fuarı ve Kongresi’ni gerçekleştirme kararı alınmıştır.

Alınan karar uyarınca yaptığımız çalışmalar; DTM, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından desteklenmiş ve sektör tarihinde ilk olarak zeytin ve zeytinyağı ihtisas fuarı gerçekleştirilerek sektör karma fuarlarının karmaşasından kurtarılmıştır. 25-27 Ocak 2007 tarihleri arasında ilkini çok coşkulu bir katılımla gerçekleştirdiğimiz fuarımızın en önemli konuğu ise UZK Başkanı Sayın Habib Essid olmuştur.

Fuar süresince misafirimiz olan Sayın Essid, bazı zeytin bölgelerinde de incelemelerde bulunmuş, Devlet Bakanımız Sayın Kürşat Tüzmen’le de Türkiye’nin yeniden UZK’ya üyeliği konusunda fikir birliğine varılmıştır. Fuarımızın açılışını Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker, kapanış kongremize ise Devlet Bakanımız Sayın Kürşat Tüzmen katılmıştır.

Fuarımızın açılışında İstanbul Ticaret Odası Başkanı Sayın Murat Karayalçın’ın “İnternetten doğan bu dernek ve fuarın eriştiği başarı için tüm zeytindostlarını kutluyorum” sözleri ise bizler için ayrıca gurur kaynağı olmuştur. Bu yıl 17-19 Nisan 20082 tarihleri arasında 2. sini gerçekleştireceğimiz fuarımızın gelişimine önemli katkıları olan TİM Başkanı, 1 Nolu kurucu üyemiz Sayın Oğuz Satıcı’ya şükran borcumuz olduğunu ifade etmek isterim. Yönetimimizin aldığı karar uyarınca başlattığımız “Yılın Zeytindostu” ödülünün ilkini de sektörümüze ve derneğimize katkılarından dolayı 1. Anatolive Fuarı’nda Sayın Satıcı’ya takdim ettik.

İç ve dış tüketimin arttırılması için tanıtımın en önemli faktörler arasında olduğunu kabul eden derneğimiz, tanıtım konusunda da bir dizi etkinlik gerçekleştirmiş ve projeler geliştirmiştir. Bu projelerden birçoğu uygulamaya geçirilmiş bazı projelerimizi hayata geçirmek içinse uygun atmosfer ve kaynak arayışları sürdürülmektedir. Bu projelerimizden biri de Zeytindostu Kervanı Projesidir.

Zeytin ve zeytinyağı ürünleri ile tefriş edilen bir Tırı Anadolu’nun yaklaşık 50 merkezindeki tüketicilerin ayağına götürerek tanıtım yapmayı planladığımız ve bu sayede iç tüketimin artmasına önemli katkılar sağlayacağını düşündüğümüz projemizin altyapısı hazır, sektörümüzden gerekli desteği aldığımız noktada yola çıkacağız.

Tüm bu çalışmalarımız sürerken, derneğimizin birinci kuruluş yılını üyelerimizle kutlamak amacıyla İzmir’de bir kuruluş yemeği düzenlenmiş ve 200’e yakın üyemizin katılımıyla 1. kuruluş yılımız coşkuyla kutlanmıştır

Kurumsallaşma yolunda hızlı adımlar atılırken, kurumsallaşmanın olmazsa olmaz ilkelerinden olan olan marka kavramı konusunda atılımlarda bulunulmuş ve Destek Patent sponsorluğunda başta Derneğimizin ismi olan Zeytindostu markası olmak üzere Anatolive ve diğer tüm markalarımız tescil ettirilmiştir.

Markalarımıza sahip çıkarken temel ilkelerimizden olan kalite konusunu da unutmadık. Her alanda kaliteyi ön planda tutan derneğimize Bamer Danışmanlık sponsorluğunda ISO-9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni de kazandırdık.

Kurumsal oluşumların kurumsal faaliyetleri de olmalıdır anlayışıyla geleneksel Zeytindostu Takvimleri projesi de bu dönemde hayata geçirdiğimiz projeler arasında yerini aldı. Bu yıl ikinci kez üstelik iki farklı takvim formatında hazırladığımız takvimlerimiz için yine siz değerli üyelerimize başvurduk. Her etkinliğimizde olduğu gibi takvim çalışmamızda da bizleri yalnız bırakmadığınız için bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sektördeki kalite karmaşasına çözüm bulmak amacıyla uluslararası normlarda bir kalite yarışması düzenlenmesi fikri de önceliklerimiz arasındaydı. Bu yıl bu projemizi de hayata geçirmiş bulunuyoruz. Sektöre kazandırdığımız ilklerden biri olan 1. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’na çeşitli bölgelerde 24 katılım gerçekleşmiş, halen numune alım çalışmaları devam etmektedir. Sponsor firmalarımız, Vakıfel, Ege Analiz…………….(yurtdışı sponsorlar), Alfa Laval firmalarının destekleriyle düzenlediğimiz yarışmamızın ödüllerini Nisan Ayında Anatolive Fuarı’nda sahiplerine takdim edeceğiz.

Uzlaşma temelli yaklaşımlarımıza en iyi örneklerden biri de UZZK’ya üyelik başvurusunda bulunulması ve UZZK üyesi olunmasıdır. Zeytindostu Hareketinin UZZK oluşumu içerisinde de sektör adına önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz.

Sektörde özlenen yüzde 100 sivil toplum yapılanması modelinin sektörde beklenen karşılığını bulması doğru yolda olduğumuzu, emeklerimizin boşa gitmediğini ortaya koyuyor. Çalışmalarımızın AB tarafından da yakından izlendiği duyumlarını almak ise bizler için gurur kaynağı oluyor.

Sektörün kangren olmuş sorunları da çalışma dönemimizde yakından takip edilmiş, prim ve tağşiş konuları için ses getirici projeler ortaya konulmuştur. “Zeytinyağına 1 YTL Zeytine 20 Kuruş Prim” kampanyamız bu projelerden en çok ses getirenleri arasında yer aldı. Meclis gündemine taşınan bu kampanyamız büyük destek bulurken, yakında ciddi sayılabilecek bir prim oranının hükümetçe kabul edilme aşamasında olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bu başarı etkin sivil toplum örgütlerinin gücünü ortaya koyan önemli bir örnektir.

Sektörün baş belası olan tağşiş için de etkin bir mücadele başlatılmış, prim konusunda olduğu gibi bu sorun için de derneğimizin bütün olanakları seferber edilmiş, konu hakkındaki bütün girişimlere destek verilmiş, ilgili kurumlarla işbirliğine gidilmiştir. Aydın’da başlatılan tağşiş operasyonun aktörleri arasında yer alınarak protokole imza koyulmuştur.

Artan üye sayımızla birlikte derneğimizin adı yaygınlaşırken, görsel ve yazılı medyanın ilgi odağı haline gelmemiz kaçınılmazdı. Medya organları ile sürdürdüğümüz sağlıklı ve düzenli iletişim sayesinde yüzlerce yazılı basın organı ve onlarca TV-Radyo derneğimizi konu alan haberler yayınlamış, yöneticilerimiz sayısız TV programının konuğu olmuşlardır. Medya ile ilişkilerimiz yeni dönemde de artan seviyede sürdürülecektir.

Yurtdışında olup bitenler de ana faaliyetlerimiz arasında yer almıştır. Yurtdışındaki tüm etkinlerle ilgili gerekli girişimler sürdürülmüş bu etkinlerin bazıları için geziler tertip edilmiş ve üyelerimizin sektördeki son gelişmeleri yerinde görmeleri sağlanmıştır. İspanya’ya yaptığımız gezinin benzerleri de yeni dönemde de devam etmelidir.

Yurtdışı etkinliklerimiz sadece bizim yaptıklarımızla sınırlı kalmadı elbette. Uluslararası arenada da referans noktası olarak kabul edilen derneğimiz Milano Ticaret Odası’ndan aldığı davetle İtalya’ya giden sektörel heyetin içinde yer alarak, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünü başarı ile temsil etmiştir.

Yurt içindeki tüm şenlik, panel,sempozyum, toplantı gibi etkinlerin tamamında yer alan derneğimiz zeytin bölgelerinde de sayısız etkinlik ve toplantı gerçekleştirerek, sektörün sorunlarının tespiti ve çözüm yolları konusunda girişimlerde bulunmuştur. Fazla zamanınızı almamak için katıldığımız ve düzenlediğimiz etkinliklere burada değinmek istemiyorum. Gelişmeleri sizler hem grup üzerinden hem de yayınlarımız aracılığıyla yakından takip ettiniz.

İki yıl gibi kısa bir sürede yaptıklarımızı sadece anlatmak bile saatler sürebiliyor. Tüm bu çalışmalar yönetim ve denetimdeki arkadaşlarımızın özverili çabaları ve sizlerin yoğun destekleri ile gerçekleştirilmiştir. Bugün burada 300’ü aşkın üyesi, binlerce sempatizanı ile sektörün en güçlü sivil toplum örgütü olarak karşınızda bulunmanın gururunu yaşıyoruz.

AB ile ilişkilerimizin de ivme kazandığını ve derneğimizin 2 AB projesinde ortak olduğunu duyuruyor.. Bayrağı devralacak arkadaşlara başarılar diliyoruz.

Saygılarımızla
Zeytindostu Derneği
Yönetim Kurulu adına
Başkan
Metin ÖLKEN

No comments: