Wednesday, February 06, 2008

Üretici 'sahte zeytinyağı' ile mücadele edecek


Milliyet
05 Şubat 2008, Salı


Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababaoğlu, Aydın İl Tarım Müdürlüğü ve TARİŞ’le imzaladıkları hileli zeytinyağı ile mücadele protokolüyle, zeytinyağı sektörünün adını temize çıkarmak ve halkın sağlıklı yağ tüketmesini sağlamak istediklerini söyledi.
Ağababaoğlu, hileli zeytinyağıyla mücadele için ticaret borsası, İl Tarım Müdürlüğü ve TARİŞ arasındaki protokolün imza töreninde, zeytinyağı sektörünün son dönemlerde sık sık sahte yağla gündeme geldiğini anımsattı.
Sahte zeytinyağının, zeytinyağı sektörünü olumsuz etkilediğini ve gerçek zeytinyağı üreticini mağdur ettiğini kaydeden Ağababaoğlu, "Bugün, zeytinyağının saflığı konusunda hem üretici hem de tüketicinin şüphesinin giderilmesi için hangi yolları izleyeceği ve yağın niteliğinin belirlenmesi için bir protokol imzalayacağız. Bu sektörün gerçek değerini bulabilmesi ve temiz kalabilmesi için Aydın’da bu mücadeleyi biz başlatıyoruz" diye konuştu.
Önceki yıllarda yapılan bütün mücadelelere rağmen zeytinyağında hilenin önlenemediğini, bunun da sektör için en büyük sorun olduğunu belirten Ağababaoğlu, şöyle dedi:
"Protokolle zeytinyağı sektörünün adını temize çıkartmak ve halkın sağlıklı yağ tüketmesini sağlamak istiyoruz. Zeytinyağını satın alan tüketici, aldığı yağın saflığından şüphe ediyorsa biz bunu incelemeye alacağız. İlk inceleme Köşk ilçemizdeki TARİŞ şubesinde yapılacak. Eğer yapılan incelemenin ardından şüphe devam ederse, borsamızın gıda laboratuvarına kesin analizler yapılacak. İncelenen yağ hileliyse, Aydın Valiliği ile tarım il müdürlüğüne bu konu aktarılacak ve ilgililer hakkından gereken işlemler yapılacak." Aydın İl Tarım Müdürü Saadettin Öztürk de, zeytinyağının Aydın’ın öz değeri olduğunu ve korunması gerektiğini, protokolün, zeytinyağının korunması açısından bir milat olduğunu söyledi.
Tarım il müdürlüğünün 5179 sayılı Gıda Kanunu çerçevesinde bugüne kadar rutin kontrol, denetim ve takip işlemlerini ile ruhsatlandırma ve üretim izni işlemlerini yürüttüğünü ve ihracat kontrollerini yaptığını bildiren Öztürk, "2007 yılı sonu itibariyle ilimizde zeytinyağı ve bitkisel yağ dolumu konusunda müdürlüğümüzden üretim izni almış 20 adet işletme bulunmaktadır. Karşılaşılan olumsuzluklar nedeniyle 2006 yılında 6 adet, 2007 yılında ise 25 adet idari para cezası uygulanmıştır. 21-22 Kasım
2007 tarihlerinde hileli üretim yaptığından şüphelenilen şahıs ve
işletmelere ait depolardan 77 adet numune alınmış, 36 adedinde olumsuzluk tespit edilmiştir" dedi. Zeytinyağında hilenin, fiyatının ucuz olması nedeniyle genellikle kanola ve pamuk yağı karıştırılarak yapıldığını bildiren Öztürk, şu bilgileri verdi: "Zeytinyağı sektöründe bir çok sahtecilik yöntemi bir arada kullanılabiliyor. Bunlardan en yaygın olanı, firmaların hileli yağları sahte marka, yanlış adres ve üretim izniyle piyasaya sürmesidir. Bazı firmalar içinde zeytinyağı olmadığı halde ürünlerinin ambalajlarından zeytin resmi kullanarak tüketiciyi aldatmaya çalışmaktadırlar. Zaten bu ürünlerin TSE başta olmak üzere Türk Gıda Kodeksi Ürün Yönetmeliği kalite değerlerine uymadığı saptanmaktadır. Zeytin yağının saf olup olmadığı kokusu ve tadından anlaşılabilir. Ama yine de tüketiciler zeytinyağı alırken daha dikkatli davranmalıdırlar." Konuşmaların ardından, Ağababaoğlu, Öztürk, TARİŞ Köşk Birlik Temsilcisi Hasan Köklü ve Zeytin Dostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alhatoğlu, hileli zeytinyağıyla mücadele için protokolü imzaladılar.

No comments: