Wednesday, February 27, 2008

Zeytin Üretiminde Strateji Yanlış


İHA
27 Şubat 2008,Çarşamba


Edremit Fidan Üreticileri Birliği (EFBİR) Başkanı Yurt Yıldırım, dünyada yıllık 400 bin ton zeytinyağı açığı bulunduğunu, Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin ise 40 bin ton olduğunu belirterek, zeytinyağına önemli bir talep olmasına rağmen, üreticilere pazarı olmayan sofralık zeytin fidanı dağıtıldığını bildirdi.
Yurt Yıldırım, EFBİR Doğu Akdeniz Bölge Temsilcisi Cengiz Torun ile birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ihracatçıların sürekli yağlık zeytin üretimi yapılması gerektiğini belirttiğini, ancak buna rağmen Bakanlığın taşra teşkilatları olan tarım il müdürlükleri ve kaymakamlıklar aracılığıyla çiftçilere yağlık olmayan Gemlik çeşidi fidan dağıtımı yapıldığını söyledi.

Dış pazarda alıcısı bulunmayan sofralık zeytin çeşidine ağırlık verildiğinden Türkiye'nin zeytinyağı üretiminde dünyada İspanya ve İtalya'nın ardından 3. sıradayken, Yunanistan, Tunus ve Suriye'nin gerisine düşerek 6. sıraya gerilediğini ifade eden Yıldırım, "Dünyada yıllık 400 bin ton zeytinyağı açığı var. Türkiye'nin üretimi ise 40 bin ton. Dünyada bu alanda büyük bir savaş var. Yunanistan üretimini artırdı, onların gerisine düştük. Tunus ve Suriye bizi geçti. Suriye ülke sathına yağlık zeytin fidanı dikiyor. Dünya 3.'sü iken yanlış politikalar nedeniyle 6.'lığa düştük. Böyle devam ederse listede daha da gerilere düşeceğiz" dedi.

Zeytinyağında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin istediği bir standart bulunduğuna dikkat çeken Yıldırım, bu standarda uyan çeşitlerin Ayvalık ve Nizip çeşitleri olduğunu, bu zeytinlerin yağının rafine edilmeden direkt ihracata gönderildiğini söyledi. Dünyada zeytinyağı açığı olmasına rağmen ısrarla sofralık zeytin fidanı dikimi yapıldığını belirten Yıldırım, "Çiftçiye ısrarla sofralık Gemlik çeşidi diktiriyorlar. Gemlik çeşidi zeytinin yağı, AB standartlarına uymuyor. Bu yayla şartlarında yetişen bir çeşit. Çukurova'nın sıcağına dikildiğinde çekirdeği irileşiyor, kabuk kalınlaşıyor, etli kısmı kayboluyor, böylece sofralık kalitesi kalmıyor" diye konuştu.

Yıldırım, Bakanlık tarafından "2008 yılında sofralık Gemlik çeşidi zeytin fidanı dağıtılmayacak" denilmesine rağmen bu çeşidin dağıtımına devam edildiğini söyledi.

Ülkemizde zeytinciliğin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından desteklendiğini anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Bunu biz de destekliyoruz. Ancak strateji yanlış. Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta sofralık Gemlik çeşidi dağıtıldı. Sadece Hatay'da 1 milyon 30 bin fidan dağıtıldı. Türkiye'de zeytinyağı üretiminde sıkıntı var. AB'ye sofralık zeytin ihracatı çok düşük. Bizim sofralık çeşidimizi AB ülkeleri kabul etmiyor. Gemlik çeşidi, yağ oranı yüksek olmasına rağmen kaliteli bir yağ değil, rafine edilmesi gerekiyor. Sofralık değeri değil, kızartmalık değeri olan bir yağ." Bu bölgelerde üretilen Gemlik çeşidinin, Marmara Bölgesi'nde üretilen Gemlik çeşidini de tutmadığını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: "Çifçilerimiz diktikleri türden verim alamayınca, ağaçların çeşidini aşı yoluyla değiştiriyor. Bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor. Türkiye, üniversiteleriyle birlikte dünya pazarındaki talebi, iklim koşullarını göz önünde bulundurarak doğru bir strateji geliştirmeli."

No comments: