Saturday, February 09, 2008

Bozyazı'lı Çiftçilere Zeytin Fidanı Dağıtıldı


Cihan Haber Ajansı
09 Şubat 2008,Cumartesi


Mersin'in Bozyazı ilçesinde zeytin yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi amacıyla çiftçilere 20 bin fidan dağıtıldı.

Bozyazı Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Tarıma Destek Projesi kapsamında KÖYDES bütçesinden alınan Gemlik cinsi zeytin fidanlarının İlçe Tarım Müdürlüğü koordinesinde dağıtıldığını söyledi.

Çiftçinin zeytin dikimi için teşvik edileceğini belirten Sağlam, bölgenin Kıraç bir yapıya sahip olmasından dolayı zeytin yetiştiriciliğine müsait olduğunu kaydetti. Zeytinin dünya pazarlarında hak ettiği yeri alacağını ifade eden Sağlam, "Biz de bu pazardan yeterince yararlanabilmemiz için bölgemizde zeytin dikimini çiftçilerimize öneriyoruz." dedi.

Zeytinlerin aşılı ve sertifikalı olduğunu söyleyen Sağlam, "Zeytinler Manisa'dan getiriliyor. Belde ve köylerimizde tarım ile uğraşan çiftçilerimize sınırlama getirmeden zeytin fidelerini dağıtıyoruz. 20 bin fide dağıtımı sonrası talep gelirse yeniden getirip dağıtacağız. Çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz." diye konuştu.

İlçe Tarım Müdürü Avni Taşyürek ise, Manisa'dan getirilen zeytin fidelerinin normal fiyatının 3 YTL olduğunu, ancak çiftçiye bunun 1.5 YTL'den verildiğini belirterek, "Amacımız, çiftçinin daha fazla zeytin fidanı dikmesini sağlamak" şeklinde konuştu.

Dağıtılan fidanların çiftçiler tarafından en iyi şekilde değerlendirileceğine inandığını söyleyen Taşyürek, ayrıca 10 dekar ve üzeri zeytin fidanı diken çiftçilere teşvik için destek primi ödeneceğini kaydetti. Taşyürek, "Gemlik" zeytini için dekar başına 45 YTL, "Ayvalık" zeytini için ise dekar başına 250 YTL ödeneceğini sözlerine ekledi.

No comments: