Wednesday, February 06, 2008

Zeytinyağı üzerinde oynanan oyunlar


EKREM KARAKAŞ
tunagazetecilik@gmail.com
Gerçek Gazetesi
06 Şubat 2008 Çarşamba



2007 yılı zeytin ve zeytinyağı üretiminin yok yılı olmasına rağmen üreticinin yağını 2006 yılı fiyatları altında almak isteyen ihracatçılar, zeytinyağı fiyatlarının dünya fiyatlarının üstünde olduğu gerekçesi ile ihracat yapamadıklarını ve zeytinyağı ithalatının müsaade edilmesini istemektedirler.

Kendi şahsi kazançları uğruna zeytinciliğe darbe vurulmasını talep eden bu zihniyet karşısında tereddüte düşen bakanlık bu talebi anında reddetmesi gerekirken yapamamış ve üreticiyi koruma hususunda bir karar verememiştir. Bu kararsızlık karşısında sözde üreticiyi koruması gereken Tariş Zeytinyağı Birliği de fiyat açıklamadan bu güne kadar zeytinyağı alımlarına devam etmiştir.

Bu davranış Tariş tarafından üreticiye yapılan bir tuzaktır.

Zeytincilik Hususundaki Çelişkiler;

1 - 2007 yılı kuraklık nedeni ile zeytin tanesi gelişmemiş ağacında kurumuş, yağ verme vasfı düşmüştür, rekolte yüzde 40 noksandır.

Yıllardan beri milyonlarca zeytin fidanı dikilmiş ve zeytin üretiminin artması hususunda devlet tarafından teşvik edilmiş fakat üreticinin mahsulünü korumamıştır. Ne acı gerçektir ki 2007 yılı zeytinyağı maliyeti 5 liranın üzerine çıkmıştır.

Çift sürme, ilaçlama, gübre dışında yüzde 10 ameleye, yüzde 10 yağhane ve yüzde 9 Tariş'e verirse müstahsile ne kaldığı ilgililerin dikkatine arz ediyoruın Tarım sektörü yöneticilerinin her zaman olduğu gibi zeytinciliğin gelişmesi ve zeytinyağı üretiminin artması hususunda çelişkiler içinde olduklarını görmek bizim gibi üreticileri bir hayli üzmüş ve geleceğin karanlık düşüncelerine itmiştir.

2 . Çelişki Devlet Su işlerinden

Aydın merkez ve ilçelerine teşvik babında her yıl milyonlarca fidan dağıtılıyor.

İl Özel İdaresi 2007 yılı için Söke köylerine hizmet götürme babında 15.300 fidan dikimi için kaynak aktarıyor ve ilk etapta 8.500 fidan dağıtılıyor fakat bu fidanların sulanması ve mevcut ağaçlarııı veriminin artması hususunda Devlet Su İşleri artezyen açma ruhsatı vermiyor.

Kuraklığa ve fazla su zayiatı olmaması için damlama sistemi teşvik ediliyor, diğer taraftan da kendi imkanları ile artezyen açmak isteyen üreticiye henüz jeolojik etüd yapılmadığı gerekçesi ile artezyen açıp suyu bulan üreticiye elektrik bağlayıp, fidanlarım sulama imkanı verilmiyor.

3 - Aydın Havalisi Zeytinciliğine Son Darbe Taris'ten

Tariş Zeytinyağı Birliği bu güne kadar kuzey ve güney yağlarını karışık olarak tek tip zeytinyağı olarak pazarlamakta iken, bu yıl bu sistemin kuzey üreticilerini mağdur ettiği gerekçesi ile şişeleme ve tenekelerde hangi bölgenin yağı olduğu belirtilecek ve tüketici de hangi bölgenin yağı olduğunu bilerek tüketecektir.

Bu kararla iki ana varyeteden oluşan Edremit kuzey bölgesi ve güney Ege bölgesi olarak markalanacağı ve diğer firmalarında da ayırımı yapabilecekleri işaret edilmektedir.

Sn. Zeytinyağı Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu, kendi bölgelerinin yağını daha değerli satmak zihniyeti ile alınmış bu karar da Aydın bölgesine vurulan son darbedir.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliğinin ürünleri Ege Bölgesi’nin kuzeyden güneye 6 ilinde 33 kooperatif mevcut iken ve en fazla ağaç ve Üretim Aydın havalisinde olduğu halde hiçbir kooperatif bu kararın Aydın zeytinyağlarının 2'nci sınıf muamelesi göreceğinden habersizdir.

Zeytinyağı insan sağlığı yönünden adeta hayat iksiri bir ürün olmasına rağmen ne yazık ki memleketimizde taktir edilmeyip, çelişkiler ve oyunlarla daima baltalanmakta ve üreticiyi karamsarlığa sevk etmektedir.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminin adam gibi desteklenmesi isteniyorsa çelişkili davranışlardan kurtulup, gerçekçi bir tutum içinde olmamız gerekir.

No comments: