Friday, February 29, 2008

“Gemlik zeytinine Gaziantep’te destek verilmeyecek”


Gemlik tipi zeytin fidanının kurumlar arası diyalog ile yetiştiği yerde dikilmesi için karar alındı.





Seyfettin ŞEKERSÖZ
gemlik korfez gazetesi
28 Şubat 2008,Perşembe


Bursa İl Tarım Koordinasyon Kurulu İnegöl'de toplandı.

Koordinasyon Kurulu Başkanı Niyazi Özbil, çiftçinin mevta haline geldiğini, tarımın battığını ileri sürdü. Toplantıda konuşan İl Tarım Müdür Yardımcısı M. Ali Koçkaya ise daha önce teşvik primi uygulaması yapılan Gemlik tipi zeytin fidanının kurumlar arası diyalog ile yetiştiği yerde dikilmesi için karar alındığını ve Gaziantep'te Gemlik tipi zeytin fidanına destek verilmeyeceğini söyledi.

Bursa'ya bağlı ilçelerin ziraat odaları ve kooperatif başkanlarının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Niyazi Özbil, Türkiye'de en çok sıkıntıyı tarım sektörünün çektiğini söyledi. Avrupa'daki tarımla, Türkiye'deki tarım arasında uçurumlar olduğunu dile getiren Özbil, "Avrupalı çiftçi nereye ne ekeceğini, ne kadar ekeceğini, nereye satacağını ve ne kadar kar edeceğini biliyor. Orada ürün planı yapılmış. Girdilerin ne kadar olacağı belli. Türkiye'de ürün deseni belli olmadan, plan yapılmadan ve girdilerin ne kadar olacağı belli olmadan tarım yapılıyor. Çiftçi ben şu tarlaya bunu ekeceğim diyemiyor. Ne kadar kar edeceğini bilmeden, kafasında soru işaretleriyle tarım yapılamaz. Çiftçi mazotta ÖTV ödüyor. Hava ve deniz taşımacılığı yapanlar ödemiyor. Biz de bu ülkeye katma değer kazandırıyoruz. Demek burada da ayrımcılık var. Bunu da kaldırın. Bugün çiftçiye birçok banka kredi veriyor. Devlet sübvansiyonu Ziraat Bankası'nda uyguluyor. Eğer çiftçi özel bankalardan kredi alırsa sübvansiyon uygulanmıyor ve çiftçi yüksek faizle kredi alabiliyor. Özel bankalarda da sübvansiyon uygulansın. Sosyal devlet anlayışı ancak böyle olur. Çiftçi 2-3 bankadan kredi alarak üretim yapabiliyor. Çiftçi ancak borçsuz üretim yaparsa mutlu olur. Borçlu üretim yaparsa çiftçi batar, üretim yapamaz.
Asıl Türkiye'de mevta haline gelmiş çiftçiyi, batmış tarımı nasıl kurtaracaklarını düşünsünler," dedi.

Tarımın dünya ve Türkiye için vazgeçilmez olduğunu belirten İl Tarım Müdür Yardımcısı M. Ali Koçkaya da, "Bölgeye uygun projeler sağlamaya çalıştık. Kurumlar arası diyaloglar kurduk ve böylece tarımı canlandırmaya çalıştık. 2008 yılında ürün havzaları belirlenecek. Artık Gemlik zeytinine Gaziantep'te destek verilmeyecek" şeklinde konuştu.Öte yandan Orhangazi ilçesinde bir sektör haline gelen "Gemlik Tipi Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği" tüm hızıyla sürerken son olarak Mersin'in Silifke ilçesine gönderilen 7 bin adet Gemlik Tipi Zeytin fidanı üreticiye dağıtıldı.Silifke İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından tanesi 1 YTL'den Orhangazi'den alınan zeytin fidanları için Silifke'li üreticilerin büyük talep oluşturdukları dağıtımın devam etmesinin istendiği bildirildi.Gemlik Tipi olarak Orhangazi'de yetiştirilen zeytinler için Orhangazi'li zeytinciler ve fidancılar şimdi kendi patentlerini almak için mücadele ediyorlar."Gemlik tipi Orhangazi" zeytini olarak piyasada tutunmak isteyen zeytin fidancıları hükümetin zeytin fidanına verdiği desteği kaldırması ile de zor anlar yaşadıkları öne sürülüyor.

No comments: