Friday, February 01, 2008

'Tohum azaldı, ayçiçek yağının fiyatı yükseldi'


01 Şubat 2008, Cuma
Radikal


Türkiye'de 2007 yılında ayçiçek yağı üretimi 750 bin tonda kaldı. Ayçiçek yağının fiyatı, hammadde sıkıntısı nedeniyle altı ayda yaklaşık yüzde 70 arttı

AA - KONYA - Ayçiçek yağının fiyatı, ham madde sıkıntısı nedeniyle altı ay içinde yaklaşık yüzde 70 arttı. Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı ve Helvacızade Yağ Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanvekili Tahir Büyükhelvacıgil, 2006 yılından beri yağ üreticisi firmaların, sattığı ürünün yerine hammaddeyi hep daha yüksek fiyattan satın almaya başladığını belirtti.
Türkiye'de yeterli ayçiçek üretilmemesinin, ayçiçek yağının fiyatındaki artışın önemli etkenlerinden biri olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, 2007 yılında 1 milyon ton ayçiçek yağı hedeflenirken üretimin 750 bin ton civarında gerçekleştiğini söyledi. Büyükhelvacıgil, küresel ısınma nedeniyle tüm dünyada ayçiçeği üretiminde azalma olduğuna dikkat çekerek, "En büyük ayçiçeği üreticilerinden Arjantin, rekolte düşüklüğü nedeniyle bu ülkeden yapılan ihracata yüzde 30 vergi koydu. Diğer büyük üreticiler Ukrayna ve Rusya da aynı şekilde davranıp ülkelerinde vatandaşları için fiyatı düşük tutma adına ihracata vergi koydu" dedi.

Çözüm kanola ya da soyada
Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti: "Ülkemizde altı ay içinde ayçiçek yağının fiyatı yaklaşık yüzde 70 arttı. Yine de eldeki ve marketteki bir miktar stok ve iç piyasadaki aşırı rekabet nedeniyle, bu durum perakendeye tam olarak yansımadı. 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı, şubat ayı içinde 22-23 YTL'ye çıkabilir."
Büyükhelvacıgil, "Bu fiyat artışını durdurmanın tek yolu, iyi işlenmişi ayçiçek yağından neredeyse farkı olmayan soya ve kanola yağına yönelmek. ABD'nin yüzde 90'ı soya yağı kullanıyor, İran ise son dönemde ayçiçek yağındaki fiyat artışını görünce yüksek alım ihalelerinde soya yağını tercih etti. Bu ayçiçek yağındaki fiyat tırmanışını engeller" dedi.


Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz:Dünyada 2 milyon ton civarında yağlı ayçiçeği açığı var..

Tarım Merkezi
01-Subat-2008 Cuma


Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, ham yağ fiyatlarındaki artışın üretici ve tüketiciyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Dünyada 2 milyon ton civarında yağlık ayçiçeği açığı var” dedi. Yorulmaz, kuraklığa bağlı olarak ayçiçeği üretiminde istenilen verimin alınamaması nedeniyle üretimin azalması ve dünya biyodizel üretimindeki hızlı artışın yağlı tohum ile ham yağ fiyatlarının artışını tetiklediğini söyledi.

Arjantin’de ayçiçeği ekilişinin fazla olmasına rağmen, istenilen rekolte artışının sağlanamadığını hatırlatan Yorulmaz, “Dünyada 2 milyon ton civarında yağlık ayçiçeği açığı var. Ayçiçeğine talebin artması ve dolardaki hareketlilik ham yağ fiyatlarını tetikledi. Üreticilerin girdileri de yüzde 50-60 oranında arttı. Gelecekte ürün fiyatları kontrol edilmese, üretici daha da zorda kalır” dedi.

Edirne Yağ Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar da yağ üretimindeki artışın tüketiciye de yansıyacağını belirtti. Fiyat artışının durdurulması için gümrük vergileriyle oynanması gerektiğini ifade eden Yayalar, “Dünya yağlı tohum ve ham yağ fiyatlarındaki artışa kuraklık, biodizele olan ilgi gösterilebilir. Artış yağ üretimine nasıl etki yaparsa, raflara da öyle yansıyacak. Tüketici, üretici gibi yükselmeden etkilenecek” diye konuştu.

No comments: