Sunday, February 17, 2008

Zeytinin karasuyu nimet oldu


Radikal
17 Şubat 2008,Pazar


DHA - BALIKESİR - Egeli bir girişimci, zeytinyağı üretimi arttıkça ciddi bir çevre sorunu halini alan karasuyu paraya çevirdi. Faruk Durukan
'Sindirmatik' adını verdiği makineyle zeytinyağı üretiminde atık olarak açığa çıkan karasuyu zeytin özütüne çeviriyor. Kilosu 10 YTL'den satılan zeytin özütü, ilaç ve kozmetik sanayinin yanı sıra hayvancılıkta yem olarak da kullanılacak.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde faaliyet gösteren Kale Naturel Bitkisel Ürün Gıda Kozmetik ve Tarım Ürünleri Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi'nin sahibi Durukan iddialı: "3 bin yıldan beri çözümlenemeyen zeytin karasuyunu sorununu kazanca dönüştürdük."

Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvurusu sonrası Sindirmatik'i ve zeytin özütünü tanıtan Durukan'ın verdiği bilgiye göre Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Havran ve Gömeç'de halen 220 zeytinyağı fabrikası var. Her birinden yılda 30 ton zeytin karasuyu çıkıyor. Sindirmatik'se 100 litre karasudan 5 kilogram zeytin özütü elde ediyor.

Fabrika ve işliklerden kimi zaman hiç arıtılmadan salınan karasu, Ege'de özellikle Büyük Menderes Nehri'nin simsiyah akmasına neden oluyor. Bu durum sulama için nehri kullananan çiftçilerinin isyan ettiriyor.

No comments: