Friday, February 08, 2008

Zeytinyağı İşletmecileri Müze İstiyor


İhlas Haber Ajansı
08 Şubat 2008 Cuma


Milas Zeytin ve Zeytinyağı Çalışma Grubu, 8 milyon zeytin ağacı bulunan Milas'ta "Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi" kurulması için bildiri hazırladı. Grup, isteklerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a iletti.

Türkiye'deki 135 milyon zeytin ağacının 8 milyonunun bulunduğu Muğla'nın Milas ilçesinde Zeytin ve Zeytinyağı Çalışma Grubu, bölgenin daha iyi tanıtılması ve zeytinciliğin gelişmesi için taleplerini Başbakan ile Kültür ve Turizm Bakanı'na iletti.

Milas Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma-Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Çağlar, zeytinyağı fabrikası işletmecisi Uğur Özen, Fatih Günlük ve Zeybekler Zeytinyağı Fabrikası Genel Müdürü Sercan Zeybek, Özen Zeytinyağı Fabrikası'nda basın açıklaması düzenlediler.

Zeytinyağı işletmecisi Uğur Özen tarafından okunan bildiride, Milas'ın tarih, kültür ve zeytincilik açısından önemli değerlere sahip olduğu, zeytin ve zeytinyağı teknolojilerini ortaya koyan araç-gereçlerin tümden ortadan kaybolmadan sahip çıkılması gerektiği belirtilerek, Milas'a "Açıkhava Arkeoloji Müzesi", "Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi" ve "Etnografya Müzesi" kurulması istendi.

Yazılı olarak Başbakan Erdoğan ve Bakan Günay'a iletilen ortak bildiride şu ifadelere yer verildi: "Milas deyince akla; tarih-kültür ve zeytin gelir. En az 5 bin yıllık geçmişi olan, tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapan, Karya ve Menteşe Beyliği'ne başkent olan Milas'ta, bu uygarlıklardan kalma çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Ayrıca ilçemizdeki temel kazıları ve hafriyat çalışmaları sırasında çok sayıda tarihi buluntular ortaya çıkmaktadır. Bu eserlerin bazıları Milas Müzesi yetersiz olduğundan başka yerlerde muhafaza edilmekte, bazı kıymetli buluntular ise çevre müzelere gönderilmektedir. Milas, ülkemizin önemli bir zeytin diyarıdır. Türkiye'deki 135 milyon zeytin ağacının 8 milyonu Milas'ta bulunmaktadır. Milas, sahip olduğu 102 zeytinyağı fabrikasıyla, en fazla fabrikaya sahip olan bölgelerden birisidir. Tarihsel süreç içinde evrim geçiren zeytinyağı elde etme sistemlerinin hepsi bugün Milas'ta bulunmaktadır. Bunları pek çoğu doğada kendi kaderine terkedilmiş durumdadır, bazıları da hurdacılara satılmaktadır. Milas, etnografik değerler açısından da çok zengin bir ilçedir. Bu nedenlerle, imzası bulunan bizler, Milas'ta "Açıkhava Arkeoloji Müzesi", "Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi" ile "Etnografya Müzesi" kurulmasının ilçemiz açısından yararlı olacağı düşüncesindeyiz.

Milas topraklarından çıkan tarihi eserler Milas'ta sergilenmelidir. Çünkü her şey, kendi doğal ortamında anlamlıdır ve kendi coğrafyasına yakışır. Zeytin ve zeytinyağı teknolojilerini ortaya koyan araç ve gereçler, tümden ortadan kaybolmadan onlara da sahip çıkılmalıdır".

No comments: