Thursday, March 13, 2008

100 ton yağ imha edilmeyi bekliyor


Karışımdan dolayı haksız kazancın yüzde 400 olduğu, bunu yapana ceza verilmesi istendi

NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
13 MART 2008,Perşembe


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB)Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağındaki tağşişin (karışım) kar marjının yüzde 400 olduğunu belirterek, "Zeytinyağında tağşişe uyuşturucu kaçakçılığında olduğu gibi ağır ceza verilmeli" dedi. Tağşiş konusunda gösterdiği başarılı çalışma nedeniyle EZZİB'in teşekkür plaketi verdiği Aydın Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Talip Çetinkaya ise, halk sağlığını ilgilendiren konuda yasanın tam uygulanması sayesinde önemli yol alındığını söyledi. Çetinkaya ayrıca 100 ton tağşişli yağın imhası için çözüm arayışında olduklarını sözlerine ekledi.

Yağ sektöründe ticari faliyetlerin nakit olarak gerçekleştiğini belirten Güreli, "Tağşişli yağda kazanç yüzde 400'ü buluyor. Uyuşturucu madde kaçakçılığının çok ciddi cezaları var. Tağşiş de de cezalar o kadar olmalı" dedi.
Türkiye'de marketlerde ve ambalajlı tüketilen yağların yaklaşık 26 bin tonu bulduğunu, ancak resmi tüketim rakamlarının çok farklı olduğunu kaydeden Güreli, "Bu aradaki farkta tağşişinde etkisi olabilir. Dolayısıyla tağşiş konusunadaki önlemler tüketici, üretici, tüccar ve ihracatçı için faydalı olacak" dedi. Güreli ayrıca Aydın Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Talip Çetinkaya gibi örneklerin artmasını temenni ettiklerini söyledi.

Zeytinyağında karışımın yasak olduğunu belirten Çetinkaya da, tağşiş konusunun Aydınla özdeşleşmesinin Türkiye zeytin ağaç varlığının 4'te birinin bu kentte bulunması nedeniyle gerçekleştiğini ifade etti. Zeytinyağının kanola ve prina yağı ile yüzde 50 oranında karıştırıldığını ifade eden Çetinkaya, "Bu yıl Türkiye genelinde 15 ilde uygulama yapıldı. Aydın'daki kontrollerde tağşiş yapan firmalar kenti terk etti. Bu çalışma Türkiye'nin her yerinde uygulanmalı. Yüzde 100 önleyemezsiniz ama önemli ölçüde yol alabiliriz" diye konuştu.

Üretim izinleri iptal
Aydın Tarım İl Müdürlüğü olarak ellerinde 100 ton tağşişli toplanmış yağ bulunduğunu kaydeden Çetinkaya, "Tağşişli yağ bulduğumuz firmaların üretim izinlerini iptal ediyoruz. Ceza yazıyoruz. 5708 sayılı kanun elimizi güçlendirdi. Tağşişli olduğu tespit edilen bütün ürün kamuya geçiyor artık. Bu yağ biodizel ve sabun sanayine kazandırılabilir. En büyük miktarı ihbarlar ile ele geçiriyoruz. Avrupa bu konuda gıda polisini kullanıyor. Türkiye'de bu model uygulanmalı" dedi.

No comments: