Wednesday, March 05, 2008

2007 Yılı Zeytinyağı Primi


Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı sonucunda 2007 yılı Zeytinyağı Prim Miktarı 20 YKRŞ olarak belirlendi.

Prim tutarının bir önceki yıla göre % 82’ lik bir artış sağlanarak 11 YKRŞ tan 20 YKRŞ’a yükselmesine üreticiler sevinemedi.

Gerçek prim miktarının Tarım kanunu’nun 19. maddesi b bendinde belirtilen Fark Ödemesi maddesi çerçevesinde “piyasa fiyatları ile maliyetler arasındaki fark” olarak yani 1-1,5 YTL/Kg olması gerektiğini düşünen sektör temsilcileri hayal kırıklığına uğradı.

Prim tutarının en az 1 YTL olmasını talep eden zeytinyağı üreticileri, ülkemiz için stratejik bir ürün olan zeytinyağının üreticisinin gelir seviyesinin korunması; zeytin üretiminde sürekliliğin sağlanması; sanayici ve ihracatçıya dünya fiyatlarından mal temini ve rekabet şansı kazandırılması; kayıt dışı ekonominin denetim altına alınması amacıyla prim sistemine süreklilik kazandırılması ve üreticilerin beklentilerine yanıt verebilecek bir düzeyde oluşması yönünde sektör temsilcilerinin çabalarına ve sektörün kendi arasında yarattığı sinerjiye rağmen 40 cent/kg destek ile başlayan bu sürecin bugün 0.20 ytl/kg olarak uygulanacak olmasının üzüntü verici olduğunu ifade ederek, karara tepki gösterdiler.

Dağın fare doğurduğunu ifade eden sektör temsilcileri bu yöndeki çabalarının süreceğini belirttiler.

No comments: