Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Monday, March 24, 2008
Zeytinyağında ithalat tartışması
- Sektör temsilcileri, üretici ve ihracatçıya verilecek teşvikle sorunların aşılacağı görüşünde...
NİHAL ÖZKEN
24 Mart 2008,Pazartesi
Ticaret Gazetesi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’nın, geçtiğimiz günlerde “Zeytinyağı ithalatına izin yok” açıklaması, sektörde yine tartışmaların yaşanmasına neden oldu. TİCARET Gazetesi, konuyla ilgili olarak sektör temsilcilerinin görüşlerini aldı. Sektörde üretici kesimi ithalata gerek olmadığını savunurken, ihracatçılar ise ihraç edecek ürün bulamadıklarını ileri sürüyorlar. Bu tür tartışmaların sektöre zarar verdiğini de belirten sektör temsilcileri, zeytinyağı üreticisine de ihracatcısına da verilecek yeterli teşviklerle sorunların aşılabileceğine dikkat çekiyorlar.
Zeytinyağı ithalatı yapılsın söylemlerinin sektöre zarar verdiğini dile getiren TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağı ithalatına karşı olduklarını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’nın “Zeytinyağı ithalatına izin yok” açıklamasını çok yerinde bulduklarını söyledi.
Ülkede yeterli miktarda yağ varken böyle bir talebin yersiz olduğunu belirten Çetin, “Üretici fiyatlarını baskı altına almak için ithalat isteniyor. Hatta önümüzdeki var yılının fiyatları dahi baskı altına alınmak isteniyor. Biz, TARİŞ olarak buna karşıyız. Zeytinyağı ithalatı yapılmasını engellemek için en baştan beri uğraşıyoruz” dedi.
Zeytinyağı ihracatının düşmesini de piyasadaki ithalat söylentilerine bağlayan Çetin, şöyle devam etti:
“Piyasa dört aydır ithalat laflarıyla çalkalanıyor. Yabancı alıcılar da bizim piyasayı yakından takip ediyorlar. İthalata izin çıkarsa, fiyatlar düşer diye bekliyorlar. Alıcı özellikle talepsiz duruyor. Yabancı alıcıların mal talebini de etkiliyor bu konuşmalar. Dünyada ithalatı yasaklamak gibi uygulamalar olmayabilir, fakat o ülkelerin üreticileri ithalattan etkilenmez. Onlardaki mecburiyet bizde yok. Örneğin, İtalya’da üretilen yağın tamamı iç piyasadaki tüketim için kullanılır. 500 bin tonlara varan ihracatını karşılamak için de ithalat yapar. Üreticisi de, 2 YTL civarında devletten üretim yardımı alır.
Bizde ise üreticiye 20 YKr destek veriliyor. Bir de ithalat yapılırsa; üretici hepten zarar eder. Ülke ekonomi politikalarında üretim esastır. Üreticiyi küstürürseniz, ihraç edecek mal da bulamazsınız.”
“İTHALAT SÖYLENTİLERİ ÜRETİCİNİN
ŞEVKİNİ KIRAR”
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan da, zeytinyağı ithalatına karşı olduklarını söyledi.
İthalat söylemlerinin fiyatlara baskı yapacağını savunan Tan, “Sektörde huzursuz eden söylemlerdir bunlar. Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Ticaret Bakanlığı da karşı ithalata. Bazı ihracatçılarımızın fiyat tutturamama sorunları var bu konuda. İhracata teşvik arttırılarak, Türkiye’ye özgü ihracat teşvikleriyle bu sorunlar aşılabilir” dedi.
Türkiye’nin zeytinyağında çok büyük hedefleri olduğunu anlatan Tan, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Dış Ticaret Müsteşarlığı Türk markasıyla, Türk imajıyla dünya zeytinyağı pazarında yer almamızı istiyor. Birçok birlik de yurtdışında zeytinyağımızı tanıtma çalışmaları yapıyor. Ambalajlı yağ ihracatını da öğrenmek zorundayız.
Türkiye’nin büyük hedefleri var. İspanya’nın ardından ihracatta 2. sırayı almak. İhracatımızı 300-350 bin tonlara çıkarmak. Üretimimizi de 700-750 bin tonlara çıkarmak. Böylesine hedefler belirlemişken, ithalat söylemleri üreticinin şevkini kırar. Bu tür söylemlerle üreticinin şevkini kırmamalıyız.
“DÜNYADA BÖYLE BİR
UYGULAMA YOK”
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ise, zeytinyağı ithalatına izin verilmemesine karşı olduklarını söyledi.
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın olmadığını savunan Güreli, “Türkiye’de yeterince pamuk var. O halde pamuk ipliği ve pamuk ithalatına da izin verilmesin. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı, ‘Zeytinyağı ithalatına izin yok’ diye bir açıklama yapmış, fakat Dahilde İşleme Rejimi’nin gerek olup olmadığına Dış Ticaret Müsteşarlığı karar verir. Dahilde İşleme Rejimi’nin yasak olduğu dünyada başka bir ülke var mı acaba? Dünyada başka modeli var mı acaba bu modelin.
İhracatımız 7 bin tona düştü. Bunun nedeni de mal yok. Köylü ürününü satmak istemiyor. Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olsa acaba Tarım Müsteşarı böyle bir açıklama yapabilecek miydi? diye sormak istiyorum” diye konuştu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment