Tuesday, March 25, 2008

Zeytin karasuyunun zararını azalttı


Haber Ekspres
25 Mart 2008,Salı


Aydın Süleyman Demirel Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Suphi Anıl Parlakoğlu, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında hazırladığı proje ile zeytin karasuyunun içindeki zararlı fenolik bileşik miktarını yüzde 40 oranında azaltmayı başardı.

Parlakoğlu, zeytinciliğin yoğun olarak yapıldığı yerlerde 'Karasu' olarak da bilinen zeytinyağı atık sularının çevreye olan zararlı etkilerinin diğer atık su tiplerinden daha farklı ve daha fazla olduğunu söyledi.

Karasuyun içermiş olduğu yüksek miktardaki yağ miktarı, yüksek organik madde ve keskin koku ile toksik özelliği olan fenolik bileşenlerin önemli çevre problemlerine yol açtığını ifade eden Parlakoğlu, şöyle konuştu:

"TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması için "Zeytin Karasuyundaki Fenolik Maddenin Azaltılması" isimli bir proje hazırladım. Bu projeyi, zeytin karasuyu probleminin kesin olarak çözüme kavuşuncaya kadar, karasuyun çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmak ve son yıllarda çok kullanılan köpük(polistiren) bardak, tabak gibi atıkları değerlendirmek amacıyla yaptım."

Parlakoğlu, projesi için Aydın merkeze bağlı Kızılcaköy'de bulunan zeytinyağı fabrikasından örnekler aldığını, daha sonra köpük(polistiren) bardak ve tabak atıkları parçalayarak, aynı miktarda alınan karasu örneklerine karıştırdığını anlatarak, 24 saat sonra köpüklü karasu örneklerinde fenolik bileşik testi yaparak fenolik bileşik miktarını hesapladığını belirtti.

Yaptığı hesaplamalar sonucunda, başlangıçtaki karasudaki fenolik bileşik miktarında yüzde 40 azalma meydana geldiğini ve köpük miktarı arttıkça, fenolik bileşik miktarının azaldığını tespit ettiğini dile getiren Parlakoğlu, şöyle konuştu:
"Bu sonuçlardan hareketle, zeytinyağı fabrikalarının atıksu koydukları çökeltme kuyularına köpük(polistiren) parçacıkları döküldüğünde, karasudaki fenolik bileşik miktarında azalma olduğu görülecektir. Ayrıca, köpük atıklarda değerlendirilmiş olacaktır. Aynı zamanda kötü kokuların çevreye yayılması da engellenmiş olacaktır."
Parlakoğlu, zeytin karasuyunun arıtılmasına yönelik bugüne kadar birçok araştırma yapılıp, olumlu sonuçlar alınmasına rağmen, henüz bu çalışmaların uygulamasının pratik hayata geçemediğini vurgulayarak, "Sayıca fazla olan küçük işletmeler hala çevreye önemli zararlar vermeye devam etmektedir" diye konuştu.

No comments: