Saturday, March 15, 2008

Zeytinyağı İthalatına İzin Yok



Cihan Haber Ajansı
15 Mart 2008 Cumartesi


Zeytinyağı ihracatçılarının dahilde işleme rejimi kapsamında ham yağ ithalat talebi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı kızdırdı. Bakanlık Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilmeyeceğini bildirdi.
Mirmahmutoğulları, zeytinyağcıların ham yağ ithalatı izni istediklerini ifade ederek, "İthal edelim, işleyip tekrar ihraç edelim diyorlar. Buna izin verilmeyecek" dedi.

Antalya'da Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM)'nün değerlendirme toplantısına katılan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları, gazetecilere yaptığı açıklamada, arz üstünlüğü olan ürünlerin sürekliliğini sağlayacak çalışmalar yapıldığını bildirdi.

Zeytinyağı ihracatçılarının ham yağ ithalatı taleplerini değerlendiren Mirmahmutoğulları, dökme yağ ihracatının önlenmesi gerektiğini vurguladı. Müsteşar, zeytinyağcılarına, "Dökme yağı ihraç edeceğinize markalaşın" çağrısında bulundu. İspanya'nın Türkiye'den zeytinyağını dökme olarak alıp üzerine kendi markasını vurarak sattığına işaret eden Mirmahmutoğulları, şöyle konuştu: "Dünyadaki marketlerin raflarındaki zeytinyağları Türk, ama markası, ambalajı ve katma değeri İspanya'nın. Benim çiftçim dalından birer birer zeytin topluyor. Bunu tankerlerle başkası götürüyor."

Müsteşar Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin 145 milyon zeytin ağacıyla İspanya'nın ardından dünyada ikinci sırada yer aldığını kaydederek, "Geçen yıldan 60 bin ton stok var, bu sene de 70 bin ton üretim var. Türkiye'nin ihtiyacı 120 bin ton. Dolayısıyla zeytinyağı ithalatına gerek yok" ifadelerini kullandı.

Mirmahmutoğulları, fındık piyasasını yakından takip ettiklerini, dünyayla rekabet edebilmek için yeni çalışmalar yaptıkları bilgisini de verdi. Bakanlık olarak fındıkla ilgili görevi yeni aldıklarını dile getiren Mirmahmutoğulları, "Fındık piyasasını yakından takip ediyoruz. Fındıkta sürdürülebilir, ülkenin karını maksimum kılan ve dünyada tekel olma özelliğini koruyan bir çalışmayı başlattık" dedi.

Bu çerçevede, Fındık Konseyi oluşturduklarını ifade eden Müsteşar şu değerlendirmede bulundu: "Tarım çerçeve kanunun da getirilen yeniliklerden birisi de ürün konseylerinin oluşturulmasıydı. Bu doğrultuda üretici, sanayici ve pazarlamacıyı bir araya getirdik. Fındıkta arz üstünlüğümüzü sürekli kılabilirsek fiyatını başkası değil biz belirleriz."

No comments: