Wednesday, March 12, 2008

İHRACATÇILARDAN TAĞŞİŞLE MÜCADELEYE TEŞEKKÜR


Zeytinyağının içine başka bitkisel yağ karıştırarak (tağşiş) haksız kazanç elde eden fırsatçılara karşı yürüttüğü amansız takip ile zeytinyağı sektörüne büyük katkı sağlayan Aydın Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Talip Çetinkaya’ya Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği teşekkür plaketi verdi.

Plaket töreninde konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Türkiye’de birçok sektörle ilgili kanun ve yönetmelikler çıkarıldığını, kanunlarla sistemin regüle edilmek istendiğini ancak uygulamadaki bazı aksaklıkların sistemin regülasyonunu önlediğini söyledi.

“Kanunun çıkması için verilen mücadele kadar bu kanunların doğru uygulanması içinde verdiğimiz çabada önemli olmalı. Bunu görüyoruz. Türkiye’de tağşiş ile ilgili çıkan kanunlar, kararnameler, yönetmelikler çoktur. Cezası vardır ama çeşitli nedenlerle bunlar uygulanmaz, uygulamada aksaklıklar olur. Tağşişle mücadelede çok cesur görevini layıkıyla yapan bürokratları vardır Türkiye’nin. Onlarla çalışmakta, onlarla tanışmakta bizim gibi insanları mutlu ediyor. Aydın Valiliği, Aydın Ticaret Borsası, Zeytindostu Derneği, Ege İhracatçı Birlikleri gibi kuruluşların katıldığı tağşiş ile mücadele kampanyasında çok başarılı çalışmaları olan bunu ciddiyetle ve korkusuzca yöneten Talip Çetinkaya burada. Davet ettik pek bir maddi değeri olmayan kendisi için manevi değeri olabilecek bir plaket vermek istedik. Şunu göstermek istedik ki, çıkan kanunları hassasiyetle ve cesaretle uyguladığınızda hedefe varılıyor” şeklinde konuştu.

Tağşiş ile mücadelede önemli mesafe alındığını anlatan Güreli, günümüzde zeytinyağına başka yağların karıştırılıp ihraç edilmesinin engellendiğini söyledi.

TAĞŞİŞİN NEDENİ BÜYÜK KAR MARJI

Tağşiş sorununun her zaman var olduğunu belirten Aydın Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Talip Çetinkaya ise, bunda temel unsurun çok büyük kar marjı olduğunu ifade etti. Çetinkaya şöyle konuştu: “Aydın’da daha fazla yaşanmasının nedeni ise zeytin ağacı varlığının yüzde 25’nin bu bölgede olmasından kaynaklanıyor. İki tür sıkıntı var. Birincisi üreticinin alınterinin değerinde satılmasını engelliyor. İkincisi haksız kazanç ile tüketici aldatılıyor. Zeytinyağına Prina yağı, kanola yağı karıştırılıyor. Aydın Tarım İl Müdürlüğü konuyla ilgili olarak 5 yıldın çalışma yapıyor. Ayrıca 15 ilde de bu konuda çalışma yapılıyor. Ancak bu çalışma Türkiye’nin her yerinde uygulanmalı. Yüzde 100 önleyemezsiniz ama önemli ölçüde yol alabiliriz.”
Aydın Tarım İl Müdürlüğü olarak ellerinde 100 ton tağşişli toplanmış yağ var bulunduğunu kaydeden Çetinkaya, “Tağşişli yağ bulduğumuz firmaların üretim izinlerini iptal ediyoruz. Ceza yazıyoruz. Yapılan yasal düzenlemeler ile elimizi güçlendirdiler. 5708 sayılı kanun elimizi güçlendirdi. Tağşişli olduğu tespit edilen bütün ürün kamuya geçiyor artık. Bu yağ biodizel ve sabun sanayine kazandırılabilir. En büyük miktarı ihbarlar ile ele geçiriyoruz. İhbar mekanizması çok iyi çalışıyor. Avrupa bu konuda gıda polisi ile yol alınıyor. Türkiye’de bu model uygulanmalı” diyerek sözlerine son verdi.

No comments: