Tuesday, March 11, 2008

Zeytin ve Zeytinyağı Laboratuvarlarda Kontrol Edilecek


Cihan Haber Ajansı
11 Mart 2008 Salı


Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), yüksek kalitede üretimi arttırmak ve sahtekârlığın önüne geçmek için firmalardan alınan numuneleri kontrol ettirecek. "Zeytin ve zeytinyağında bundan sonra beyaz bir sayfa açmak istiyoruz." diyen UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, bu sayede halkın bilinçlendirileceğini, zeytin ve zeytinyağında kimsenin halkın sağlığıyla oynayamayacağını söyledi.

İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Dr. Tan, "UZZK, bir beyaz liste oluşturacak. Kötülerin deşilmesinden ziyade kalitelilerin tespiti ve biraraya toplanmasını hedefliyoruz. Listeye girmeyen firmalara, UZZK güvence vermemiş olacak. Tüketici de buna göre hareket edecek." şeklinde konuştu. UZZK'nin kanunla kurulduğunu ve kamu statüsünde sivil bir örgüt olduğunu hatırlatan Tan, firmaların mecburen kendilerine üye olacağını kaydetti. Kalite kontrol programı kapsamında ürünlerin marketlerden alınarak, firmaların haberi alınmadan ve resmî laboratuvarda periyodik olarak kontrol edileceğini aktaran Tan, "Bu kontroller, daha sonra liste olarak açıklanacak. UZZK'nin yayınlayacağı listede yer almak, firmalar için çok önemli olacak. Hem zeytinyağı tüketimine hem de piyasasının izlenmesine çok büyük bir katkı sağlanacak." dedi. Birçok firmanın çok kaliteli yağ ürettiğine ancak bir isme kavuşamadan piyasadan yok olup gittiğine dikkat çeken Mustafa Tan, bu sayede tüketicinin UZZK güvencesini bu tür firmalarda görmesi halinde ucuza ürün alma imkanı da bulacağını söyledi. Tahlillerin sonunda gereken firmalara uyarı verileceğini, düzeltilmemesi halinde listeden çıkarılacaklarını belirten Tan, kendine, markasına ve kalitesine güvenen firmaların bu listede yer alacağını söyledi.

Ayrıca 2007 ve 2008 yılları zeytinyağı primlerine de değinen UZZK Başkanı Mustafa Tan, geçen yıl vatandaşlara ödenen primin 11 YKr olduğunu, birçok üreticinin tepki amacıyla bunu almadığını söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da bu yıl primi 20 YKr'ye çıkardığını ancak iyi niyetle yapılan bu çalışmanın da yeterli olmadığını kaydeden Tan, prim destek ve fiyatının en az 1 ya da 1.5 YTL olması gerektiğini savundu.

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kamil Sındır ise geçen yıl kuraklık sebebiyle rekoltede yüzde 40 düşüş olduğunu, benzer bir sıkıntının bu sene de yaşanacağını ifade etti.

No comments: