Thursday, March 13, 2008

Zeytinyağı üretiminde yüzde 30 düşüş


AA
13 Mart 2008, Perşembe


Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan verim kaybının, zeytinyağı üretiminde yüzde 30'a varan düşüşe neden olduğu belirtildi.

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinin, ekonomik getirisi bakımından dünyanın önde gelen sektörleri arasında yer aldığını söyledi.

Anavatanı ''Doğu Akdeniz'' olan zeytinin ''Avrupa Birliği''nin doğrudan destek verdiği ender ürünlerden biri olduğunu belirten Güler, milyonlarca insanın geçimini ise zeytincilikten sağladığını ifade etti.

Güler, dünyada toplam zeytin üretiminin yüzde 98'inin, Akdeniz'e kıyısı olan İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus, Suriye, Fas, Portekiz, Fransa ve Cezayir'de yapıldığını hatırlatarak, Türkiye'de 2006 yılı sonu itibariyle zeytin ağacı sayısının 134 milyona ulaştığını kaydetti.

Türkiye zeytin üretiminin ise yüzde 30.72'sinin Doğu Akdeniz'den karşılandığını kaydeden Güler, bölgenin zeytin yetiştiriciliği için önemli potansiyele sahip olduğunu bildirdi.

Dünyada küresel ısınmadan dolayı kuraklık yaşandığını ve buna paralel üretimde azalma meydana geldiğine dikkati çeken Güler, ''Türkiye'nin yıllık 200 bin ton zeytinyağı üretimi var. Ancak, bu yıl üretimde yaşanan yüzde 30'luk azalma ile bu oran 140 bin tona düştü'' dedi.

Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bahçe tesisi için gemlik çeşidi zeytin fidanı dikiminde, dekar başına verdiği 250 YTL tutarındaki desteğin 45 YTL'ye düşürülmesinin gelecek yıllarda zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli kayıplara neden olacağını söyledi.

Devletin, zeytin üretimine verdiği desteğin artarak devam etmesi gerektiğini bildiren Güler, şunları söyledi:

''Yaşanan tüm olumsuzluklar sonucunda bu yıl maddi kaybımızın 125 milyon YTL'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Türkiye'nin düzenli zeytinyağı üretimine ihtiyacı var. İspanya'nın yılda 1 milyon 200 bin ton zeytinyağı üretimi varken, Türkiye'nin ise yılda 200 bin ton. Ancak bu rakam daha aşağı seviyelere düşüyor. Diğer ülkelerle rekabet edebilmek ve zeytinyağı sektöründe önemli konuma gelebilmek için bu rakamları daha yukarı seviyelere çıkarmalıyız.''

Güler, hükümetin teşviki geri çekmesinden dolayı zeytin dikim alanlarında azalma meydana geldiğini bunun etkilerinin gelecek yıllarda hissedileceğini savunarak, hükümetin 2 yıl Gemlik çeşidini desteklemesi halinde gelecek yıllarda yaşanabilecek sorunların çözüleceğine ve diğer ülkelerle tekrar rekabet edebilir duruma geleceğimize inandığını kaydetti.

-AĞAÇ SAYISI ARTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR-

Türkiye'nin resmi zeytin ağacı sayısının Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda 20 milyon adet olduğunu ancak, bu rakamın istenilen düzeye ulaşmadığını anlatan Güler, üretimin artması için teşviklerin artırılması gerektiğini söyledi.

Adana'da kişi başına düşen zeytin ağacı sayısının ortalama 1 adet olduğunu anlatan Güler, bölgede, doğru zamanda, doğru fidan dikiminin teşvik edilmesi ve gelecek 10 yıl içinde, Adana'da toplam 10 milyon adet zeytin ağacı varlığına ulaşılması için çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

Milli servet olan zeytin ağacı sayısının artırılması gerektiğini anlatan Güler, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinde dikili 36 farklı zeytin çeşidinin gen kaynağı olarak kullanılabilmesi ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için çaba sarf ettiklerini kaydetti.

No comments: