Tuesday, March 04, 2008

2007 Yılında Kuraklıktan Zarar Gören Üreticiler 2008 Yağışlarından Umutlu


İHA
04 Mart 2008 Salı


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan açılamada, bu yılki yağışların 2007 yılında yaşanan kuraklıktan büyük zararlar gören üreticilerin yüzünü güldürdüğü belirtilerek, "Mart ve Nisan aylarında da yağışların iyi geçmesi 2008 yılında tarımsal kuraklığın yaşanma riskini azaltacak ve rekoltenin yükselmesini sağlayacaktır" denildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Mart ayı zirai takvimini açıkladı. TZOB'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de Ekim-2007 ve Ocak 2008 tarihleri arasındaki kümülatif yağışların normalden yüzde 1.6 ve geçen seneki yağış miktarından yüzde 20.6 oranında artış gösterdiği belirtildi. Yağışlarda geçen yıla göre Marmara Bölgesi'nde yüzde 51, Ege Bölgesi'nde yüzde 81, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 6, İç Anadolu'da yüzde 33, Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 22 artış yaşandığı, ancak Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 6 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yüzde 29 azalma gerçekleştiği bildirildi. 2008 yılı Şubat ayındaki etkili yağışların, özellikle kar yağışının üretimi olumlu yönde etkileyeceğinin beklendiği belirtilen açıklamada, tarımsal üretimin yanı sıra bu yağışların barajlardaki doluluk oranını da olumlu etkilediği ifade edildi. Bu durumun 2007 yılında yaşanan kuraklıktan büyük zararlar gören üreticilerin yüzünü güldürdüğünün kaydedildiği açıklamada, bu sene kışın çok sert geçmesine rağmen Türkiye genelindeki kar yağışlarının hububat alanları için çok iyi bir örtü oluşturduğu ve dondan koruduğu ifade edildi.

Açıklamada, TZOB danışmanlarınca yapılan bir araştırmaya göre, Ekim ile Nisan ayları arasındaki yağış miktarı, ekim, kasım ayları sıcaklığı, mart ile nisan ayları sıcaklığı ve karlı günler sayısının verimi ve dolayısıyla üretimi etkileyen en önemli faktörler olduğunu belirtildi. Mart ve nisan aylarında da yağışların iyi geçmesinin 2008 yılında tarımsal kuraklığın yaşanma riskini azaltacağı ve rekoltenin yükselmesini sağlayacağı vurgulandı. Dolayısıyla yağış açısından başlangıcın iyi göründüğü ancak, bugünden rekolte konusunda bir tahminde bulunmak için henüz çok erken olduğuna da işaret edildi.

Dünyada tüketici odaklı üretimin giderek önem kazanması, 'tüketicinin ve tüketici sağlığının korunması' başlığı altında bir dizi tedbiri de beraberinde getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, bu bağlamda Türkiye'nin, sürdürülebilir kaliteli tarımsal ürün üretimine, sürdürülebilir rekabeti de göz önüne alarak, daha fazla özen göstermek zorunda olduğu belirtildi. Türkiye'nin AB üyeliği yolunda müzakere sürecine başlamış bir ülke olarak, tarım ürünlerinin kalitesini de en az AB standartlarında geliştirmek durumunda olduğunun ifade edildiği açıklamada, bu amaçla, TZOB'un kaliteli üretimi desteklemek amacıyla yıllar öncesinden başlattığı çiftçi eğitimi ve yayım hizmetlerini daha da etkinleştirmek üzere çalışmalar yaptığı bildirildi. TZOB'un takvimine göre Mart ayında yapılması gereken zirai işler ürün grupları itibariyle şöyle:

- Meyvecilik: Toplu meyvecilik kurulacak sahalar ile eski tesisler sürülür ve gübrelenir. Fidan dikimine birçok bölgelerde devam edilir. Meyvelerde budama ile birlikte aşılama işleri de devam eder. Ilık bölgelerde sert çekirdekli meyveler çiçek açabileceğinden donlara karşı dikkatli olunmalıdır. Yeni kurulan meyve bahçelerine cansuyu verilmelidir. Çeşitli zararlı ve hastalıklara karşı mücadeleye devam edilmelidir. Özellikle armut göz kurdu, püseron ve zeytin güvesine karşı önlem alınmalıdır.

No comments: