Sunday, March 23, 2008

İskenderun'da Roma Dönemine Ait Zeytinyağı İmalathanesi Kalıntıları Bulundu


Cihan Haber Ajansı
23 Mart 2008 Pazar


Hatay'ın İskenderun ilçesinde Roma döneminde yapıldığı tahmin edilen Zeytinyağı fabrikasının kalıntılarına rastlandı. Bölgede Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nde görevli arkeolog ve 25 işçi kazı çalışmalarını sürdürüyor.
İskenderun'a bağlı Sakarya Mahallesi Şerif Tosyalı Sağlık Ocağı'nın hemen karşısındaki boş arazide bulunan zeytinyağı fabrikasının kalıntıları kazı çalışmaları ilerledikçe ortaya çıkmaya başladı. Zeytinlerin getirilerek o zamanki taş havuz içerisinde sıkılması ve ona bağlı olarak yağların akması için kullanılan kanallar da kalıntılarda açıkça görünüyor.

Kazıyı yürüten Arkeolog Ömer Çelik, kazı yapılan alanda inceleme yaparken, "Yaklaşık 25 günden bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve iki haftaya kadar bitecek. İskenderun'da bulunan Geç Roma ve sonraki döneme ait olduğunu tahmin ettiğimiz Zeytinyağı işliği yani zeytinlerin sıkılıp, yağ haline dönüştürüldüğü imalathanenin kalıntılarına rastladık. Şu an çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Faruk Çelik ise Hatay'ın buram buram tarih koktuğunu vurgulayarak, İskenderun'da da çeşitli tarihi kalıntılara rastlandığını, bunlardan en son bulunanın ise zeytinyağı imalathanesi olduğunu belirterek, 15 gün içerisinde çalışmaların tamamlanacağını bildirdi.

No comments: