Sunday, March 09, 2008

Vinolive'ya için cironun beş katını harcarız


Haber Ekspres
08 Mart 2008,Cumartesi


İZFAŞ, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve İzmir'deki meslek odaları temsilcilerinin desteğiyle 29 Mayıs- 1 Haziran 2008 tarihleri arasında Uluslararası İzmir Fuar Alanı'nda Vinolive 2008- 5. Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı'nı düzenleyecek.

Mövenpick Otel Vanilla Salonunda düzenlenen basın toplantısına, İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nedim Kalpaklıoğlu, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Selim Kantarcı, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Barka, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Hülya Yılmaz, Şarap Sanayicileri Derneği Başkan Vekili Enis Güner, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Nejat Özilbey, Üzüm Üreticileri Sendikası Başkanı Adnan Çobanoğlu katıldı.

Gerekirse cironun 5 katı harcanır

İZFAŞ Genel Müdürü İşleyen, Gelin Damat Fuarı için cirolarının üç katını harcadıklarını, Vinolive Fuarı'nı İzmir'in 3. büyük fuarı yapmak için "gerekirse cirolarının beş katını harcayacaklarını" söyledi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Nedim Kalpaklıoğlu da, sektör adına tarih yazdıklarını kaydederek, "Bölgemiz, zeytin ve zeytinyağı bölgesidir. Fakat ne hikmettir ki bu nimetleri tanıtma fırsatı olmamıştır. Türk zeytinyağını tanıtmak için fuarlara gittik. Bir yere gittiğimizde mal almak için gittiğimizde alıcı ona göre davranıyordu. Şimdi onlar gelsin, bizi yaşadığımız yerde görsünler istiyoruz" dedi.

Sanayi, ticaret odası, borsa ve üniversitelerle yapılan görüşmelerde çok güzel bir işbirliği yakaladıklarını belirten Kalpaklıoğlu, Ege Bölgesi'ni, zeytin ve zeytinyağını tanıtmak istediklerini, bu amaçla Amerika, İspanya ve İtalya'dan da önemli alıcıları fuara getirmek istediklerini dile getirdi.

Dünyada zeytin ve zeytinyağı sektöründe önemli bir oyuncu olabilmek için üretimin artırılması gerektiğini kaydeden Kalpaklıoğlu, Türkiye'de 200-250 bin ton olan üretim miktarının 750 bin tona çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Üretim teşvik edilmeli

UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan ise "üretimin teşvik edilmesini ve insanların zeytin ve zeytinyağı ile tanışmasını önemsediklerini" ifade etti. Tan, "Tıpkı ilk kurşunun İzmir'den atılması gibi bizim olan, bizden çıkan ve başka ülkeler tarafından baş tacı edilmiş zeytinyağını büyük hedeflere yürütmeye kararlıyız" dedi. Şarap Sanayicileri Derneği Başkanı Enis Güner ise şarabın bugüne kadar hep arka plana atıldığını, fuarda Ege şarabının tanıtımını yapmayı hedeflediklerini dile getirdi. Şarabın alkollü içki olmadığını ve bir besin ögesi olduğunu dile getiren Enis Güner, "Şarapta alkolü koruyucu madde olarak değerlendiriyoruz. Şarabın dünyada 160 milyar avroluk hacmi bulunmaktadır. Türkiye'nin şarap ihracatı 2006 yılında 10-12 milyon dolar arasındaydı. Ege Bölgesi'nin bu konudaki avantajlarının uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir" dedi.

Fuar kapsamında, Kimya Mühendisleri Odası'nın sekreteryasını üstlendiği Vinolive Sempozyumunun düzenleneceği bildirildi. Geçen yıl 5 bin 250 metrekare alan üzerinde düzenlenen fuara 133 firma katılmıştı.

No comments: