Thursday, March 13, 2008

Zeytin Araştırma Komisyonu`na Bursa`dan 3 vekil


Yılmaz İŞEL
isel@olaygazetesi.com.tr
Bursa Olay Gazetesi
13 Mart 2008 Persembe


TBMM Başkanlığı`na, zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilen 5 ayrı Meclis Araştırması açılması önergesi vardı.
MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman ve 29 milletvekili, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk ve 20 milletvekili, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu ve 19 milletvekili, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur ve 23 milletvekili, CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin ve 24 milletvekili tarafından verilen bu önergeler birleştirilerek Meclis Genel Kurulu`nda 22 Ocak`ta görüşüldü ve kabul edilerek 16 üyeden oluşacak Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararlaştırıldı.

Yapılan görüşmelere katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek `Hükümet olarak bu Meclis Araştırması önergesini benimsiyoruz. Sorunların tespit edilmesi ve sonuçların ortaya konularak çözümlerin belirlenmesi hiç şüphesiz icracılara, bizlere de ışık tutmuş olacaktır` demiş ve şu önerilerde bulunmuştu:

Sorunlar ve hedefler...

`Ülkemizde zeytin 640 bin hektar dikim alanıyla yaklaşık 400 bin üreticinin doğrudan, 2 milyon kişinin dolaylı olarak geçimini sağlamaktadır. Yıllık zeytin üretimi 900 bin ton ila 1 milyon 220 bin ton arasındadır. Başlıca sorunlar; ağaç başına verimin düşük olması, üretimin yıllara göre dalgalanması, zeytin üretim alanlarının başka amaçlarla kullanılması, ihracatın dökme yağ şeklinde yapılması, uluslararası düzeyde tanınan markalarımızın yeterli olmaması, girdi maliyetlerinin yüksek, kişi başına zeytinyağı tüketiminin yetersiz olmasıdır. Bu noktada neler yapılabilir, araştırma sonunda bunları göreceğiz. Ancak şu hususlara dikkatinizi çekmek isterim. Tanıtım ve markalaşmanın yaygınlaştırılması, dökme zeytinyağı yerine markalı ihracat artışının hedeflenmesi gerekmektedir. Sulamanın yaygınlaştırılması esastır. Ülkemiz zeytinciliğindeki sorunların acilen çözüme kavuşturulması için sektörün güçlü örgütlenmeye gitmesinde zaruret görmekteyiz. Türkiye olarak zeytincilikte hedef 180 ila 200 milyon ağaç sayısına ulaşmak, 1 milyon hektarda dikim gerçekleştirmek, 4 milyon ton üretime ulaşmak, 750 bin ton zeytinyağı üretimine ve 300 bin ton zeytinyağı ihracatına ulaşmak, kişi başına 1 kilogram olan zeytinyağı tüketimini 5 kilograma çıkarmaktır. Hazırlanacak araştırma raporu bize yeni ufuklar açacak, yeni tedbirlerin alınmasına da imkan verebilecektir.`

Komisyonda kimler var?..

Alınan karar uyarınca kurulan Meclis Araştırma Komisyonu şu milletvekillerinden oluştu.

AK Parti`den; Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Balıkesir Milletvekili A.Edip Uğur ve İsmail Özgün, Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya, Kilis Milletvekili Hüseyin Devecioğlu, Manisa Milletvekili Recai Berber, Osmaniye Milletvekili İbrahim Mete Doğruer, Yalova milletvekili İlhan Evcin, CHP`den; Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Muğla Milletvekili Gürol Ergin, MHP`den; Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, DTP`den; Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici.

Demirel katip üye...

Komisyon ilk toplantısını dün yaptı ve görev dağılımını gerçekleştirdi.
Görev dağılımında komisyon başkanlığına AK Parti Balıkesir Milletvekili A.Edip Uğur, başkanvekilliğine AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, katip üyeliğe CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, sözcülüğe MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak seçildi.
3 ay görev yapacak komisyon Bursa`da da üretici kuruluşlarıyla görüşmelerde bulunacak, çalışmalarını tamamladıktan sonra hazırlayacağı raporu TBMM Başkanlığı`na verecek.

Geçen dönemde de aynı amaçla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş ancak hazırlanan rapor Meclis Genel Kurulu`nda görüşülememişti.
Bakalım bu dönemde ne olacak?

Hazırlanan rapor Genel Kurul`da görüşüldükten sonra çözüm önerileri söylendiği gibi uygulamaya konulabilecek mi, hep birlikte göreceğiz.

No comments: