Wednesday, March 12, 2008

Aydın'da 5 Yılda 100 Ton Sahte Zeytinyağı Yakalandı



Cihan Haber Ajansı
12 Mart 2008 Çarşamba


Aydın Tarım İl Müdürlüğü Koruma Kontrol Şube Müdürlüğü'nün denetimleri, zeytinyağında karışımın boyutunu gözler önüne serdi. Son 5 yılda vatandaşların ihbarı ve denetimler sonucunda 100 ton sahte zeytinyağı ele geçirildi. Jandarma ve polis ile yapılan denetimler 15 ili kapsayacak şekilde genişletildi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Biriliği Başkanı Ali Nedim Güreli, uyuşturucuda kar marjının ne kadar olduğunu bilmediğini; ancak karışım yağda yüzde 400 olduğunu söyledi. Kar marjının bu kadar yüksek olmasının sahtekarlığı teşvik ettiğini vurguladı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, zeytinyağının içine başka bitkisel yağ karıştırarak (tağşiş) haksız kazanç elde eden fırsatçılara karşı yürüttüğü amansız takip ile zeytinyağı sektörüne büyük katkı sağlayan Aydın Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Talip Çetinkaya'ya teşekkür plaketi verdi. Tören sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Güreli, Türkiye'de birçok sektörle ilgili kanun ve yönetmelikler çıkarıldığını ancak uygulamadaki bazı aksaklıkların sistemin uyumunu bozduğunu söyledi. "Kanunun çıkması için verilen mücadele kadar bu kanunların doğru uygulanması için verdiğimiz çaba da önemli olmalı. Bunu görüyoruz. Türkiye'de tağşiş ile ilgili çıkan kanunlar, kararnameler, yönetmelikler çoktur. Cezası vardır ama çeşitli nedenlerle bunlar uygulanmaz, uygulamada aksaklıklar olur. Tağşişle mücadelede çok cesur görev yapan bürokratları da vardır Türkiye'nin. Onlarla çalışmak, onlarla tanışmak bizim gibi insanları mutlu ediyor. Aydın Valiliği, Aydın Ticaret Borsası, Zeytindostu Derneği, Ege İhracatçı Birlikleri gibi kuruluşların katıldığı tağşiş ile mücadele kampanyasında çok başarılı çalışmaları olan bunu ciddiyetle ve korkusuzca yöneten Talip Çetinkaya burada. Davet ettik pek bir maddi değeri olmayan kendisi için manevi değeri olabilecek bir plaket vermek istedik. Çıkan kanunları hassasiyetle ve cesaretle uyguladığınızda hedefe varıldığını göstermek istedik." şeklinde konuştu. Tağşiş ile mücadelede önemli mesafe alındığını anlatan Güreli, günümüzde zeytinyağına başka yağların karıştırılıp ihraç edilmesinin engellendiğini söyledi.

Tağşiş sorununun her zaman var olduğunu belirten Aydın Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Talip Çetinkaya, bunda temel unsurun çok büyük kar marjı olduğunu ifade etti. Çetinkaya şöyle konuştu: "Aydın'da daha fazla yaşanmasının nedeni ise zeytin ağacı varlığının yüzde 25'nin bu bölgede olmasından kaynaklanıyor. İki tür sıkıntı var. Birincisi üreticinin alınterinin değerinde satılmasını engelliyor. İkincisi haksız kazanç ile tüketici aldatılıyor. Zeytinyağına prina yağı, kanola yağı karıştırılıyor. Aydın Tarım İl Müdürlüğü konuyla ilgili olarak 5 yıldır çalışma yapıyor. Ayrıca 15 ilde de bu konuda çalışma yapılıyor. Ancak bu çalışma Türkiye'nin her yerinde uygulanmalı. Yüzde 100 önleyemezsiniz ama önemli ölçüde yol alabiliriz."

Aydın Tarım İl Müdürlüğü olarak ellerinde 100 ton tağşişli toplanmış yağ bulunduğunu kaydeden Çetinkaya, "Tağşişli yağ bulduğumuz firmaların üretim izinlerini iptal ediyoruz. Ceza yazıyoruz. Yapılan yasal düzenlemeler ile elimizi güçlendirdiler. 5708 Sayılı Kanun elimizi güçlendirdi. Tağşişli olduğu tespit edilen bütün ürün kamuya geçiyor artık. Bu yağ biodizel ve sabun sanayine kazandırılabilir. En büyük miktarı ihbarlar ile ele geçiriyoruz. İhbar mekanizması çok iyi çalışıyor. Avrupa bu konuda gıda polisi ile yol alınıyor. Türkiye'de bu model uygulanmalı" diyerek sözlerine son verdi.

No comments: