Friday, March 28, 2008

Zeytinyağı tavuk ve sıcak teknoloji

Hürriyet, e-yaşam eki
28 Mart 2008,Cuma


Yurtsan Atakan ve Ali Esad Göksel Barselona yakınlarındaki üç Michelin yıldızlı Can Fabes restoranda Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu ve Ravika Satış ve Pazarlama Koordinatörü Savaş Özaltun’la bilişim teknolojilerinin zeytinyağı ve tavuk üretimine katkılarını konuştu.
...
Y.A.: Zeytinyağında teknoloji kullanımımız ne aşamada?

Ş.Ö.: Bilgisayar teknolojisi şu aşamada Türkiye’de henüz kullanılmaya başlanmadı. Ben İsrail’de çok ileri teknolojiye sahip zeytinlikler gördüm. Teknolojinin girdiği yer sulama. Çok uzaktan damlama yöntemiyle sulanıyor. Topraktaki nem ölçülerek ve toprak analiz edilerek gübre ihtiyacı belirleniyor. Bu tamamen bilgisayarla otomatik olarak yapılıyor. Türkiye’de 1 dönümde 40 ağaç yetiştirebilirken, İsrail’de 120 ağaç yetiştiriliyor.
...

Zeytinyağı en iyi kızartma yağı
Y.A.: Kızartma deyince zeytinyağında kızartma yapılmaz gibi çok yanlış bir kanı var halkta. Bu konuda liberal geçinenler bile kızartmada zeytinyağı kullanılacaksa Riviera kullanılmalı diyor. Halbuki sızma ile de çok güzel kızartma yapılır.

Y.A.: Kızartma yapmak için en uygun yağ hangisi?

Ş.Ö.: En uygun yağ doğal alternatiflerden yüksek derecede ısıya dayanıklı olan zeytinyağı. Zeytinyağı 3-4 kez rahatlık kullanılabilir. Zeytinyağının en büyük avantajı içindeki antioksidanlar. Antioksidanlar, kansere neden olan radikallere karşı savaşır. Erken hasat edilen zeytinlerden elde edilen sızma yağlarda antioksidan seviyesi en yüksektir.

A.E.: Türkiye, kişi başına zeytinyağı tüketiminde Yunanistan’ın çok çok altında. Yerli tüketimimizi yükseltmeliyiz ki, uluslararası piyasada rekabet gücümüz çoğalsın.

K.K.: Normalde ayçiçeği ve zeytinyağı arasındaki fiyat farkı 4 ila 6 kat kadardı. Günümüzde ayçiçeği yağının fiyatı dünyada çok yükseldi. Türkiye, zeytinyağını kullanmak için daha ideal bir zaman bulamaz.

A.E.: Bir de lokantalarda bu güne kadar Türk damak tadına uygun olmayan ağır zeytinyağları kullanılmış. Ondan herkeste olan zeytinyağı acıdır, geniz yakar inancını yıkmak lazım. Özellikle genç neslin beslenmenin çok önemli bir birleşeni olan salatalar, az haşlanmış yiyeceklerde zeytinyağının kullanılmasını mutlaka sağlamalıyız.

Ş.Ö.: Özellikle sızma zeytinyağının kullanılması teşvik etmeliyiz. Çünkü hem üretim açısından hem de tüketici açısından en avantajlı zeytinyağı sızma. Şu anda rivieranın fiyatı neredeyse sızmanın üzerine çıkmaya başladı.

No comments: