Wednesday, March 12, 2008

Uzzk'dan Zeytinyağında Tağşiş Sorununa Çözüm


İHA
11 Mart 2008 Salı


Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağında tağşiş (yağların karıştırılması) sorununu "Kalite Kontrol Programı" ile çözeceklerini söyledi.
İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) sektörün sorunlarına yönelik gerçekleştirilen toplantıya UZZK Başkanı Tan'ın yanı sıra Ege Analiz Labaratuvarı Genel Müdürü ve UZZK Yönetim Kurulu üyesi Ümmühan Tibet ve Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Okyay Sındır katıldı.

Toplantıda konuşan UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan, zeytinyağında sahteciliği önlemek amacıyla kalite kontrol programını başlattıklarını belirterek, marketlerden programa dahil firmaların ürünlerinden habersiz bir şekilde numune alınarak laboratuvarlarda kontrol edileceğini kaydetti. Sektörde yüksek kalite zeytinyağının üretimi, piyasada izlenmesi ve tüketicilerin bilgilendirilmesine yönelik oluşturulan ve yaklaşık 1,5 ay içinde başlatılacak "Kalite Kontrol Programı" ile ilgili bilgi veren Tan, analizlerin sonuçlarının bir liste halinde yayınlanacağını ifade ederek, "Beyaz bir liste oluşturulacak. Bunu web sitemizde ve basın yoluyla açıklayacağız. Bu programı özdenetim ya da kendi kendine denetim olarak da tanımlayabiliriz. Markasına, kalitesine güvenen firmalar UZZK'nın kalite kontrol grubunda yer alacak" dedi.

FİRMALAR YARIŞACAK
Programın kalite kontrol grubunda yer alan firmaların tanınmasına, zeytinyağı tüketiminin güvenilir olmasına katkıda bulanacağını ifade eden Dr. Tan, "Bütün firmalar yarış içinde olacak. Kimseyi zorlamayacağız. Kendine güvenen girecek. UZZK garanti verecek. Bu da farklılık yaratacak. Beyaz listenin karşısında bir kara liste olmayacak. Kalite kontrol grubunda yer alan firmaların ürünlerinde UZZK'nın logosunun kullanılmasına sıcak bakmıyoruz. Firmalar kalite kontrol grubunda yer aldıklarını reklamlarda, tanıtımlarda ifade edebilirler. Yapılan analizlerde tağşiş çıkarsa beyaz listeden çıkarılacak ve bu da açıklanacak" dedi. Tan, kalite kontrol grubuna girmenin maliyetine ilişkin önümüzdeki günlerde yönetim kurulunda alacakları kararı bildireceklerini kaydetti.

UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Ümmühan Tibet, zeytinyağının her zaman hile karıştırılan bir ürün olduğuna dikkat çekerek, "Amacımız zeytinyağının sağlıklı, kaliteli üretilmesi ve tüketilmesi. Kaliteli zeytinyağlarının birleştiği adres Kalite Kontrol Grubu olacak" dedi. UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da UZZK'nın dürüst üretici, sanayici, kaliteli, güvenli gıda üretiminden taraf olduğunu dile getirdi.

PRİM 1.5 YTL OLMALI
Geçen yıl 11 YKR olan zeytinyağı priminin bu yıl 20 YKR olacağı yolunda duyumlar aldıklarını söyleyen Tan, bu rakamın tüketicinin derdine çare olmayacağını ifade ederek primin en az 1-1,5 YTL arasında olması gerektiğinin altını çizdi. Sözkonusu primi iç ve dış piyasadaki fiyatlar ile 1 kilogram zeytinyağı maliyeti arasındaki fark olarak açıklayan Tan, gübre ve ilaçtaki dövize bağlı fiyat artışlarıyla girdi maliyetlerinin sürekli yükseldiğine ve üreticinin rakipleri karşısında mücadele edemediğine dikkat çekti. Tan, Avrupa Birliği ülkelerinde 1.32 Euro olarak saptanan primle karşılaştırma yaparak, şunları söyledi:

"Biz Tarım Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde rakamlar ve örneklerle durumu anlattık. Geçen yıla göre primde yüzde 82 artış var ama, geçtiğimiz yıldaki prim miktarı zaten üreticiyi hiç tatmin etmedi. Bu düşünüldüğünde 20 YKR'lik primin düzelme yolunda çok da büyük katkısı olmayacaktır. Bakanlığın çabalarını takdirle karşılıyoruz. Ancak üreticinin sorunlarını çözecek rakamın 1-1,5 YTL arasında olması gerekir. Çünkü maliyetler ile piyasa fiyatları arasındaki fark budur. Stratejik olan bu üründe beklentilerin karşılanması üreticilerin sorunlarını çözecek bir prim açıklanması gerekir."
...

Zeytinyağında beyaz sayfa

NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
12 Mart 2008,Çarşamba


Konsey, oluşturacağı listede kalite ve kontrol sistemine uyan firmaları internet ve basın yoluyla ilan edecek

Türk zeytinyağının kalitesini korumayı amaçlayan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), zeytinyağında karışımı önlemek için kalite kontrol programı başlatmaya karar verdi.

UZZK Başkanı Mustafa Tan, "Oluşturacağımız beyaz listede kalite ve kontrol sistemine uyan firmaları internet ortamında UZZK web sitesinde ve basın yoluyla ilan edeceğiz. Amacımız, işini doğru yapan kaliteli firmaların önünü açmak" dedi.

Numune alınacak
UZZK, zeytinyağında tağşişi (karışım) önlemek için yeni bir program başlatma kararı aldı. Kalite Kontrol Programı ile ilgili İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan UZZK Başkanı Mustafa Tan, program çerçevesinde UZZK'ya başvuran ve sözleşme imzalayan firmaların, ürünlerinden habersiz numune alınarak, laboratuvarlarda kontrol edileceğini ve tağşiş yapmadığı tespit edilen firmaların adlarının UZZK'nın web sitesinde ve basın yoluyla açıklanacağını söyledi. Tan, "Analizlerin sonuçlarını bir liste halinde yayınlayacağız. Beyaz bir liste oluşturulacak. Bunu web sitemizde ve basın yoluyla açıklayacağız. Markasına, kalitesine güvenen firmalar UZZK'nın kalite kontrol grubunda yer alacak. Kimseyi zorlamayacağız. Kendine güvenen girecek. Beyaz listenin karşısında bir kara liste olmayacak. Kötüyü değil, iyiyi göstererek örnek oluşturacağız" dedi.

1 comment:

Unknown said...

Bir tüketici olarak Uzzk'nın zeytinyağında tağşiş sorununa eğilmesi beni çok mutlu etti.