Tuesday, March 18, 2008

Aydın Tarım İl Müdürlüğü Son 5 Yılda 100 Ton Sahte Zeytinyağı Ele Geçirdi


İHA
17 Mart 2008 Pazartesi


Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, il genelinde zeytinyağındaki hileli karışımın önlemesi için kurum olarak büyük bir mücadele verdiklerini belirtti. Aydın Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü ekiplerinin Aydın ve ilçelerinde son 5 yılda yapılan denetimlerde 100 ton hileli zeytinyağının ele geçirildiğini açıklayan Öztürk, başlıca tüketim maddeleri arasında yer alan zeytinyağında hileli karşımın önlenmesi ve sahtecilikle mücadele için geniş katılımlı bir protokol hazırlandığı ve bu kapsamda çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, zeytinyağının içerisine başka bitkisel yağ karıştırarak haksız kazanç elde eden fırsatçılara karşı yürütülen mücadelenin devam ettiğini söyledi. Türkiye'de hileli karışımın sorununun yıllardır var olduğunu hatırlatan Öztürk, bu usulsüzlüğün temelinde işletme sahiplerinin daha fazla para kazanma isteğinin yattığını ifade kaydetti. Türkiye'de hileli karışımın ilk başladığı il olarak bilinen Aydın'da bu işin fazla yapılmasının en büyük nedeninin zeytin ağacı ve üretiminin çok olması olduğunu belirten Öztürk, "Hileli karışım yapılmasıyla üreticinin ürününü değerinden satması engelleniyor. Diğer bir sorun da haksız kazanç ile tüketici aldatılmasıyla ortaya çıkıyor. Zeytinyağına prina yağı, kanola yağı karıştırılıyor. Aydın Tarım İl Müdürlüğü olarak konuyla ilgili il genelinde son 5 yıldır etkili çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Yapılan denetimler sonunda el konulan 100 ton hileli karışımın Tarım İl Müdürlüğü'nün depolarına kaldırıldığını kaydeden Öztürk, "Tesislerinde hileli karışım zeytinyağı bulduğumuz firmaların üretim izinlerini iptal ediyoruz. Para cezası yazıyoruz. Yapılan yasal düzenlemeler ile yetkilerimiz ve yaptırım gücümüz arttı. 5708 Sayılı Kanun çerçevesinde hileli karışım olduğu tespit edilen bütün ürünlerin hakları kamuya geçiyor. Bu yağları biodizel ve sabun sanayine kullanabiliriz. Hileli karılım konusunda en büyük destekçimiz, vatandaşlarımız tarafından yapılan ihbarlar. İhbar mekanizması çok iyi çalışıyor. Topladığımız sahte yağların büyük bir çoğunluğunu ihbarlar sayesinde elde ettik. Avrupa bu konuda gıda polisi ile yol alınıyor. Türkiye'de de bu model uygulanmalı" diye konuştu.

Aydın'da hileli karışımın önlenmesi için büyük bir mücadele veren Aydın Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Talip Çetinkaya'nın geçtiğimiz günlerde Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından ödüllendirildiğini hatırlatan Öztürk, Aydın ile birlikte 15 ilde yürütülen mücadele çalışmalarının tüm ülke geneline yayılması için çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

No comments: