Sunday, March 09, 2008

İhracatçı ve üretici yine karşı karşıya



ZEYTİNYAĞINDA İTHALAT SIKINTISI KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR

Tartışma, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın 25 Aralık'ta dış alıma izin vermediğini açıklaması ile kesilmişti

Ancak, 1 Mart -31 Temmuz arasındaki tarihlerde 500 tonluk ithalat isteği tekrar ortalığı karıştırdı


NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
9 MART 2008,Pazar


Zeytin ve zeytinyağı ithalat talebi yinelendi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın 25 Aralık'ta yayınladığı dış ticaret rejiminde dahilde işleme rejimi kapsamında ithaline izin verilmeyen zeytinyağında yenilenen ithalat talebi, ihracatçı ile üreticiyi tekrar karşı karşıya getirdi. İhracatçı, 1 Mart- 31 Temmuz tarihleri arasında 500 tonluk ithalata izin verilmesini talep ederken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, ithalat talebinin kendilerinden gelmediğini belirtti. Güreli, "Haftalık zeytinyağı ihracatı 100 tona düştü. Bu geçtiğimiz yıl yapılan ihracattan yüzde 75 daha az ihracat yaptığımız anlamına geliyor. Dolayısıyla devletin ilgili birimleri rakam ve istatistiklere görüp ona göre bir tavır almıştır" diye konuştu.

Ne değişti?
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birlik Başkanı Cahit Çetin ise ithalat talebinin tekrarlanmasına sert tepki gösterdi. Çetin, "2 ay önce reddedilen talebe karşın ne değişti de bu talep tekrarlanıyor? İhracatçının, ilk defasında alamadığı tavizi alma adına rövanş duygusuyla yapılan bu harekete bir anlam vermek mümkün değil" diye konuştu. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın 1 Mart- 31 Temmuz tarihleri arasında firma başına 500 tonluk zeytinyağı ithalat talebi için ilgili bakanlıklardan görüş istemesi üzerine zeytinyağında 2007'nin son günlerinde sona eren ithalat tartışması tekrar alevlendi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Dış Ticaret Müsteşarlığı'na böyle bir izin talebi ile başvurmadıklarını söyledi. İhracatçının eylül ayında yaptığı ithalat talebinin reddedilmediğini sadece Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından ilan edilen ithalat rejiminde zeytinyağına yer vermediğini kaydeden Güreli, "25 Aralık 2007'de yayınlanan ithalat rejimi listesinde dahilde işleme rejimi kapsamında ülkemize girebilecek ürünler arasında zeytin ve zeytinyağına yer verilmemişti. Şu an Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) yeni bir Dahilde İşleme Rejimi (DİR) listesi hazırlıyor" dedi. Güreli ayrıca Kasım, Aralık, Ocak ve şubat ayında toplam zeytinyağı ihracatının 6 bin tonu ancak bulduğunu ve sektörün çok zor bir dönemden geçtiğini sözlerine ekledi. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birlik Başkanı Cahit Çetin ise, "Gerginlik politikasını sürdürerek, ambalajlı ürün ihracatının arkasına sığınarak ilgili bakanlıkları yanıltmak istiyorlar" diye konuştu.

İzin vermeyiz
Geçtiğimiz ürün sezonunda ambalajlı ürün ihracatının 3 bin 158 ton iken bu yıl3 bin 260 tona yükseldiğini kaydeden Çetin, "İthalat talebinde, DİR kapsamında yapılacak ithalatın kutulu ürün ihracatı için kullanılacağı ifade ediliyor. Oysa geçen yıl ve bu yılki 4'er aylık kutulu ihracat rakamları ortada. Bu yıl kutulu ürün ihracatı artmış. Dolayısıyla ithalat talebinin bir mantığı yok. Amaç, piyasayı çökerterek üretici cezalandırmak. Tariş olarak, buna izin vermeyeceğiz. İthalat talebi karşısında üreticinin çıkarlarının takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

No comments: