Thursday, March 13, 2008

Kaliteli zeytinyağı beyaz listeye girecek


Arzu ÇETİK
Hürriyet Ege
13 Mart 2008 Perşembe


Zeytinyağının başta fındık olmak üzere çeşitli yağlarla karıştırılmasının yol açtığı sorunları çözmek için kalite kontrol programı başlatılıyor. Markasına, kalitesine güvenen firmalar UZZK’nın garantisi kapsamına girecek.

ULUSAL Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, zeytinyağına hile karıştırılmasını önlemek, kaliteli üretimi teşvik etmek amacıyla "Kalite Kontrol Programı" başlatıyor. UZZK’ya başvuran ve sözleşme imzalayan firmaların ürünlerinden habersiz numune alınarak, laboratuvarlarda kontrol edilecek. Tağşiş (başka yağlarla karıştırılması) yapmadığı tespit edilen firmaların adları beyaz liste halinde UZZK’nın web sitesinde, ayrıca da basın yoluyla açıklanacak.

KALİTE PROGRAMI UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan, yönetim kurulu üyeleri İzmir Ziraat Odası Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Ege Analiz Laboratuvarı Genel Müdürü Ümmühan Tibet ile birlikte yaklaşık 1.5 ay içinde başlatılacak "Kalite Kontrol Programı" ile ilgili bilgi verdi. Tan, "Bu programı özdenetim ya da kendi kendine denetim olarak da tanımlayabiliriz. Markasına, kalitesine güvenen firmalar UZZK’nın kalite kontrol grubunda yer alacak" diye konuştu.

BİRLEŞME ADRESİ UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Ümmühan Tibet, zeytinyağının her zaman hile karıştırılan bir ürün olduğuna dikkat çekerek, "Amacımız sağlıklı, kaliteli üretilmesi ve tüketilmesi. Kaliteli zeytinyağlarının birleştiği adres Kalite Kontrol Grubu olacak" dedi. UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da UZZK’nın dürüst üretici, sanayici, kaliteli, güvenli gıda üretiminden taraf olduğunu dile getirdi.

1 YTL PRİM

Dr. Mustafa Tan, Tarım Kanunu’nun 19. maddesinin d bendinde primin iç ve dış piyasalar ile maliyet arasındaki fark olarak tanımlandığına işaret ederek, " Bu yılki prim için öngörünün 20 kuruş olacağı duyumunu aldık. Gerçek beklenti 1-1.5 YTL" dedi.

No comments: