Sunday, March 23, 2008

Sayemizde 40 milyon zeytin ağacı dikildi meyveyi kuştan korumaya bile teşvik var


Vahap MUNYAR
vmunyar@hurriyet.com.tr
Hürriyet
23 Mart 2008,Pazar


GEÇEN perşembe akşamı İstanbul Swissotel’in balo salonu... Kürsüde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker var. Eker’in amacı tarımda 5 yıllık bir vizyon ortaya koymak.

Salona baktım, epey kalabalık. Konuşma bitince Eker’e "Salondaki kalabalık kadrodan mı?" diye sordum, "Gıda ve tarımla ilgili işadamları, öğretim üyeleri, sektör temsilcileri var" yanıtını aldım.

Eker, "Tarımın entelektüeli yok, politikacısı çok" diyerek, Türkiye’nin bu konuda şimdiye kadar doğru strateji oturtamadığına dikkat çekti. 5 yıllık hedefini de 44 milyar dolarlık "tarım milli geliri"ni 70 milyar dolara çıkarmak şeklinde ortaya koydu.

Daha sonra Eker’le sohbet ettik. Destekleme politikalarında yaptıkları değişikliğin ulaştığı "başarılı sonuçlar"ı anlatmak için zeytini örnek gösterdi: "Zeytinde dekar başına 250 YTL ’fidan desteği’ veriyoruz. Bu desteğin de etkisiyle iki yılda Türkiye’de dikilen zeytin ağacı sayısı 40 milyonu buldu."

Bakan Eker’in zeytincilikteki planı 170 milyon ağacı bulunan İspanya’yı yakalamak. İki yıl önce 90-95 milyon olan zeytin ağacı sayısı bugün 135 milyona çıkmış. Eker, İspanya’yla arayı kapatmak için zeytindeki fidan desteğini sürdürmekte kararlı: "Ancak, 10 dekardan daha küçük alanlar için fidan desteği vermiyoruz."

Eker’in hedefi, aynı fındık, incir, kayısıda olduğu gibi 20 tarım ürününde Türkiye’yi "dünya liderliğine" taşımak. Ona göre, Türkiye’nin "dünya markası" yaratma konusunda en çok tarımda şansı var.

Çiftçiye verilen destekler sadece fidanla, doğrudan gelir deteği gibi katkılarla sınırlı kalmıyor. Soğuk hava deposundan, süt toplama deposuna, silaj makinesine kadar çiftçinin tüm yatırımlarında maliyetin yüzde 50’sine kadar hibe veriliyor.

Eker, bunları "modernizasyon desteği" olarak görüyor. Saydıkları arasında bana ilginç gelenlerden biri de "meyve ağaçlarını kuşlardan koruma desteği" oldu. Bakanlık, meyve bahçelerini kuşlardan, dondan, doludan korumak için tül benzeri bir örtüyle kapatmak isteyenlere de yüzde 50 hibe veriyormuş.

Aslında Eker’in ortaya koyduğu "5 yıl sonra tarımdan 70 milyar dolar" planı, zeytin ağacı dikimi örneğiyle ortaya koyduğu gelişmeler önemli.

Ama...

Hükümetin "türban ısrarı"yla başlayan, AKP’yi kapatma davasıyla doruğa çıkan "gerginlik" Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı 83 yaşındaki İlhan Selçuk’u sabah 04.30’da olağanüstü dönem yöntemiyle gözaltına almaya kadar varmışken...

Dikilen zeytin ağaçlarına, kuşlardan korunan meyvelere bakan olur mu?..

No comments: