Monday, March 17, 2008

Çok övünüyoruz ama sahip çıkmıyoruz


Bölge Gazetesi-Yalova

OTSO’da zeytin tartışması. Orhangazi’nin en büyük temel geçim kaynaklarından biri olan zeytinin tanıtılması amacı ile gelen fuara davet talebini gündeme yatıran OTSO Meclisi beklenmedik tepki ile adeta neye uğradığını şaşırdı. Meclis Başkanı Kamil Uysal ve Oda Başkanı Çetin Çoklar, OTSO’ya gelen “Zeytin ve Zeytin Yağı” konulu fuar konusunu gündeme açınca üyelerden tepki çektiler. Meclis Üyesi Ertan Ateş’in beklenmedik tepkisi ile karşılaşan başkanlar bu fuarın zeytinimizin tanıtılması için büyük şans olduğunu dile getirirlerken Çoklar, yaptığı açıklamada, her yörede bulunan Ticaret Odaları ile Borsaların fuarlara katılım sağladıklarını ve her yörenin kalkınmasında büyük pay sahibi olan ürünün tanıtılmasına katkı sunduklarını belirterek; “Orhangazi olarak biz her zaman zeytinimiz ile çok övünüyoruz ama sahip çıkmıyoruz” diye tepki gösterdi.

Bilindiği gibi, geçtiğimiz günlerde bölgemiz için en temel geçim kaynaklarından biri olan zeytin ve zeytinyağının tanıtılması için çalışmalarını aralıksız sürdüren Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO)'ndan bir atak daha gerçekleşmiş ve İstanbul'da düzenlenen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi'nin Resmen Kurulduğunu Duyuran Türkiye İhracatçılar Meclisi (Tim) toplantısına katılan OTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Çoklar ve Meclis Başkanı Kamil Uysal, ilçemiz için büyük bir fırsat olan zeytinimizin tanıtılması çalışmaların sürdüğünü ve katıldıkları toplantıda Türkiye İhracatçılar Meclisi (Tim) Başkanı Oğuz Satıcı, ile görüşerek bir dahaki toplantısının Orhangazi'de düzenlenmesi için girişimlerde bulunduklarına işaret etmişlerdi.

OLMADI ERTAN ATEŞ
Orhangazi’nin TSO olarak fuara katılması yönünde görüş bildiren Başkanların teklifine ise karşı çıkan Ateş; “zeytinle bizim ne işimiz var bizim işimiz ticaret ve sanayi ağırlıklıdır. Zeytinin tanıtılmasını işi olan kişiler yapsınlar. Biz zeytin odası değiliz. Bunu ORZİM yapsın, tarımsal kalkınma kooperatifleri yapsın. Odaya bağlı bir sürü meslek gurubu var. Hepsinin fuarlarını biz mi organize edeceğiz; bunların maliyetleri de çok fazla olur. Yanlış bir düşünce bence. Zeytin fuarını zeytinle işi olan yapsın” dedi.

ÇOK ÖVÜNÜYORUZ AMA SAHİP ÇIKMIYORUZ
Ateş’in bu çıkışına ise cevap veren Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Çoklar, Orhangazi’nin en büyük geçim kaynaklarından birinin zeytin olduğuna işaret ederek; “OTSO’ya Nisan ayında İzmir’de yapılacak olan fuar için stand ayrıldı. Biz bu yıl düzenlenen her fuara katılım sağlamaya çalışıyoruz ve orada uzmanların savunduğu tek tezde gelecekte en büyük pay sahibi olacak olan mesleğin zeytin ve zeytinyağı konusu olacağı belirtiliyor. Katıldığımız her fuarda özellikle Ege Bölgesi zeytin konusunda atak sağlamaya çalışıyor, her stantta tanıtım yapıyor. Biz ise zeytinimizin adını başkaları kullanıyor diye sadece sitem ediyoruz, sahip çıkmıyoruz” dedi.

Yapılan görüşmenin ardından ise fuar konusunun önümüzdeki haftaya bırakılması ve maliyet çıkarılarak tekrar görüşülmesine karar verildi.

No comments: