Tuesday, March 04, 2008

Hatay'da 4 Kamyon Zeytin Fidanı Dağıtıldı


Cihan Haber Ajansı
04 Mart 2008 Salı


Hatay Tarım İl Müdür Vekili Hasan Özyılmaz, meyveciliği geliştirme ve engebeli arazileri değerlendirmek amacıyla Antakya merkezde 200 bin olmak üzere Hatay genelinde 1 milyon 30 bin adet zeytin fidanı dağıtımının başladığını söyledi.

Şu ana kadar çeşitli türlerde toplam 15 milyon fidan dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirten Özyılmaz, bir iki yıl içerisinde 20 milyonu geçmeyi hedeflediklerini ve böylece de Suriye ile rekabet etme durumuna gelineceğini belirtti.

Özyılmaz, meyveciliği geliştirme projesi kapsamında engebeli arazileri değerlendirerek tarımsal üretime katkı sağlamak amacıyla yüzde 50'si İl Özel İdare kaynaklı, yüzde 50'si de çiftçi kaynaklı olmak üzere Hatay genelinde toplam 1 milyon 30 bin adet zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Hasan Özyılmaz şöyle konuştu: "Bu dağıtım 15 gün sürecek. Fidanların tanesi 1.2 YTL. Bunun yarısını il özel idare, yarısını da çiftçi karşılıyor. Dağıtılan zeytin fidanları hem kombine verimli, hem yağlı hem de sertifikalı. 1-2 yaşlarında olan fidanlar sağlıklı, çevreye adapte olacak cinste ve kısa sürede verim verecek kapasitede. Muayene kabul komisyonunda görevli uzman mühendisler tarafından tek tek kontrol ediliyor. Fidan dağıtılan çiftçilerimiz daha sonra yerinde denetim yapılarak fidanları dikip dikmedikleri kontrol ediliyor."

Fidan dağıtımı ve dikimi ile zeytin, zeytinyağı ile salamura işlemesi gerçekleştiren fabrikalara da destek olunduğunu vurgulayan Özyılmaz, "Bu bağlamda 2007 yılı içerisinde 10 girişimcimize ait AB fonlarından yüzde 50 hibe esasına dayanan projeler kabul edilerek 10 adet daha zeytin, zeytinyağı işleme tesisi konusunda adım atılmış olup, böylece zeytin ve zeytinyağı sanayisinin de gelişimi sağlanacaktır." dedi.

No comments: