Monday, June 02, 2008

AYDIN'DA ZEYTİN ATIK SUYU SORUNU ÇÖZÜLEMEDİ

İHA
02 Haziran 2008,Pazartesi


Türkiye'nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'da yaşanan zeytin karasuyu sorunu bir türlü çözülemiyor.

Devlet tarafından önerilen dinlendirme havuzu sisteminin de ayrı çevre sorununa neden olacağını iddia eden Köşk Tariş 191 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Müdürü Şenay Vardarlı, devletten örnek bir proje beklediklerini, dinlendirme havuzu sistemleri ile bu sorunun çözümünün mümkün olmadığını iddia etti.

Türkiye'de yaşanan kuraklıkla birlikte çevre sorununa neden olan zeytin atık suyu sezon başlamadan önce Aydın'daki zeytinyağı fabrikası işletmecileri ile kooperatifleri çaresiz bıraktı. 2008 yılında uygulanacak olan cezalar nedeniyle bir çok fabrikanın tesislerini işletmeye açamayacağı bunun da sektörde ciddi sorunlara neden olacağı bildirildi.

Daha önceki yıllarda zeytin kara suyunun çevre sorunu oluşturmadığını, yaşanan kuraklıkla birlikte çay ve derelerdeki su miktarının düşmesi sonucu bu sorunun ortaya çıktığını kaydeden Köşk Tariş Müdürü Şenay Vardarlı, şu anda önerilen zeytin karasuyu dinlendirme havuz sisteminin de ayrı bir felakete neden olacağını ifade etti. Bir tesisin bu şartlarda 7-8 dekar alana beton kuyu yaptırarak ancak atık suyunu dinlendirmeye alabileceğini kaydeden Vardarlı "Şu anda tüm zeytinyağı fabrikacıları ne yapacağını şaşırmış durumda. Bize önerilen sistemde kuyu yapmamız çok zor. Bunun yanında bu kuyular yapılsa bile çevreye kokusu nedeniyle ciddi zarar vereceği gibi, yüzlerce dönüm tarım alan sadece dinlendirme havuzları için yok edilecek. Tariş olarak bu konuda ilgili makamlardan çözüm önerisi istedik. Gelen yazıda 'Çözümün kendimiz tarafından üretilmesi' gerektiği bildirildi. İşletmeciler olarak bizim devletten bir talebimiz var. Devlet bu konuda ya örnek bir proje hazırlayıp bizlere sunsun. Eğer mevcut uygulama devam ederse önümüzdeki sezon kimse fabrikasını açıp da zeytin sıkamaz. Bu da ayrı bir soruna neden olur" dedi.

No comments: