Sunday, June 15, 2008

Zeytinyağı yeni nanoteknoloji temizleme maddesine ilham verdi.....

Hasan Köşklü

Zeytinyağı'nın her gün yeni "mucize"leri keşfediliyor.

Geçen yıllarda AIDS'e yol açan HIV(Human Immunodeficiency Virus-İnsan defans sistemi? yetersizliği virüsü)i yavaşlattığı bulunan Prina yağından(Olive-pomace oil slows down AIDS) sonra, zeytinyağının solvent olarak kullanılarak toksin olmayan, laser ve LED lerde kullanılan yarı iletken nanokristal(Olive oil for cheap and clean synthesis of quantum dots) yapımında ucuz ve güvenli bir kullanım şekli daha bulunmuştu.

Bu günlerde de zeytin bitkisel suyunda bulunan polymerin gündemde ve üstelik yine nanateknolojiye ilham veriyor.

Zeytin Bitkisel Suyu'nun (ZBS/karasu) çevre kirletici özellikleri nedeniyle ne şekilde çözümleneceği bu günlerin en çok konuşulan konusu ve lagünlerde toplama da en çok teklif edilen yöntem.

Yeni bazı bilimsel haberler ise farklı bir yöntemi anlatıyor, üstelik buharlaştırmadan ve bir taş ile iki kuş örneğindeki gibi kazanç sağlıyarak.
Özetle;

ZB Suyunun biomass işletmelerinde kullanılması iki problemi birden hallediyor; hem atıktan kurtulunuyor hem de atıksuların temizlenmesinde çevresel olarak temiz süreç oluşturuyor.

Daha net bir ifade ile ,ZBS içinde bulunan Polimerin, ağır ve istenmiyen - kirletici metallerin temizlenmesinde biyolojik filtre olarak kullanılabilecek.

Benzerlerinden daha ucuz ve geri dönüşümlü bir ürün de olması Polimerinin şansını artırıyor.

Karasu diye itilmiş-kakılmışa döndürdüğümüz, arıtması olmuyor diye küçük-büyük lagünler önerdiğimiz Zeytin Bitkisel Suyu (ZBS), biomass işletmelerinde çevresel temizlik maddesine dönüşüyor ve çevreyi temizlemeye aday...

Sektöre hayırlı olsun.

No comments: