Sunday, June 01, 2008

Zeytin-Sen

Birgün
01 Haziran 2008,Pazar


TOPLUMSAL ÖRGÜTLENME ÇABALARI: ÇİFTÇİ SENDİKALARI

ZEYTİN-SEN dünya halleri içerisinde bir yol hikayesini oluşturmak istemektedir. Yaşar Kemal’in ‘Bin boğalar Efsanesi’nde dediği gibi ‘Göç kervanı yolda düzülür’ şiarıyla hareket eder. Hakların ihtiyaç kılındığı pazarlanıp yaşamların tüketildiği bir hayat anlayışını reddeder.

Ana ilkesi demokratik, bağımsız, sosyal bir yapı inşa etmektir.

Yol hikaye’si Bigadic’in Balat köyünde çaresizlik içinde olan sözleşmeli salçalık domates üreticiliği yapan bir çiftçinin sözü ile başlamıştır.

1996 yılının temmuz ayının ilk haftasında parasızlıktan yakınan çiftçiye neden paranız yok sorusuna gelen cevaptır.

Geçen hasat dönemine ait paramızı alamadık fakat 20 gün sonra yeni yılın hasatı gelmektedir. Peki, neden yeniden ektiniz sorusuna verilen cevap “Ne yapacağız ya ekeceğiz ya da terk edip buraları gideceğiz”dir. Evet çaresizliği anlatan bir cümle egemenler ve işbirlikçileri zaten bunu istiyorlardı.

Bu köydeki çiftçiler gibi bir gün bizde kendi ürettiğimiz üründe bölgemizin ana ürünü olan zeytinde aynı duruma düşer miyiz? sorusuyla başladı bu kendimize sorduğumuz soruydu. O köyde yaşayan dialog sonucunda bir yol hikâyemize dönüştü. Ne yapmalıyla başladı. Kamu çalışanlarının dünyadaki çifçilerin sendikaları vardı bizde örgütlenip sendikamızı kurmalıydık. Kurulmuş olan diğer çifçi sendikalarıyla dialog’a geçtik. 3.5 yıl süren Zeytin-Sen’in inşa etme çabalarından sonra 30/10/2007 Orhangazi/ Bursa’da zeytin üretici sendikasını kurduk.

Zeytin üretici sendikası ilişkiler kurduğum bölgelerde çiftçilere sürekli üreticiliğin önemini sendikalaşmanın neleri getireceğini anlatmaktadır.

Orhangazi, İznik, Mudanya, Gemlik, Ayvalık, Akhisar, Milas, Burhaniye şubeleşme çalışmaları vardır.

Köy toplantıları düzenlenmektedir. Yerel hayat içerisinde sistem tarafından dayatılan her türlü olumsuz işlere karşı taraf olarak pozisyon almaktadır. Zeytin üreticileri sendikası üretici ve tüketici örgütlenmesini önemser.

Tüketici örgütlenmesi bulunan alanlarla ortak çalışma yürütülür.

Buradaki muradı aracıyı, tefeciyi , bezirganı saf dışı bırakıp yaratılan değeri üretici ve tüketici arasında paylaşmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda zeytin ve zeytin ürünleri üretim ve pazarlama kooparetifi inşa etme çabası içerisinde bölgede, kurulu olan köy kalkınma kooparetifleri ile ilişkileri vardır. İşsizler yoksullar, toplumsal mağduriyet sorunlarının takipçisi olan demokratik kitle örgütleriyle ortak çalışma çabası içerisindedir.

İstanbul’da Kartal ve Şirinevler'de kurulu bulunan Bir-Umut Derneği’ni önemser ve ortak çalışma yürütür.

Bu bir örnek üretici tüketici çalışmasıdır. Köylerinde üretim yapan çifçilerle metropol bir kent olan İstanbul’daki yoksul kent tüketicilerini buluşturmuştur.

No comments: