Monday, June 02, 2008

Türkiye'den Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne Yeniden Üyelik için Büyük Adım

Türkiye, Kurucu Üyesi Olduğu Ancak 1998 Yılında Hükümet Kararıyla Ayrıldığı Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne (Uzk) Yeniden Girmek İçin Çabalıyor.

Türkiye, kurucu üyesi olduğu ancak 1998 yılında hükümet kararıyla ayrıldığı Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne (UZK) yeniden girmek için çabalıyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, sofralık zeytin ve zeytinyağında önemli bir aktör olan Türkiye'nin UZK'ya yeniden üye olması için çaba göstereceklerini söyledi. Bakan Eker, hükümet olarak zeytinciliğe önem verdiklerini yüzde 40 artışla zeytin ağacının 140 milyona çıkarıldığını bildirdi. Uluslararası Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mohammed Ouhmad Sbitri de, Türkiye olmadan konseyin eksik kalacağını belirtti.

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mohammed Ouhmad Sbitri, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan, Başkanvekili, Marmarabirlik Genel Müdür İsmail Muzaffer Eren, UZK İdari Ünite Şefi Ender Gündüz ile birlikte Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'i makamında ziyaret etti.

Bakanlık bürokratlarının da katıldığı toplantıda heyet başkanı sıfatıyla konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, Türkiye'nin konseyden ayrılma nedenlerini sıraladı, yeniden üyelik konusunda Tarım Bakanlığı ile hükümetin desteğini istediklerini söyledi. Tan, "Türkiye UZK'ya üye olsaydı, standartlar çoktan belirlenmiş ve pazarlık masasında yeri olacaktı. Türk zeytinyağı içeride ve dışarıda daha çok tanınacaktı. Bizim dışımızda alınan kararlara hep seyirci kaldık. Bizden boşalan yeri rakiplerimiz doldurdu. Ancak hala şansımız sürüyor. Türkiye bugün İspanya'nın ardından ikinciliği hedefliyorsa, bu kadar ürünü satabilme ve pazarlık yapanların arasında olma zorunluluğumuz var" dedi.

"TÜRKİYE'NİN YERİ DOLDURULAMAZ"
UZK İcra Direktörü Sbitri de, Türkiye üye olmazsa, konseyin eksik kalacağını söyledi. AB ülkeleri dışında 14 ülkenin daha konsey üyesi olduğunu, dün alınan kararla Arjantin'in de üyeliğinin kabul edildiğini hatırlatan Sbitri, "Bütün bu ülkelerin hepsi Türkiye'nin yerini dolduramaz. Türkiye'nin zeytini ve zeytinciliği güçlü. Büyük üretici Türkiye'ye ihtiyacımız var. Türk uzmanların, delegasyonunun mevcudiyeti, konseyde, İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerin ağırlığına karşı denge sağlayacak ve dünyanın ikinci büyük zeytinyağı üreticisi ve ihracatçısı olacaksınız" diye konuştu.

Sbitri, zeytinyağını Çin ve Hindistan pazarına sokmak için 2.5 milyon Euro'luk promosyon yaptıklarını belirterek, bu çalışmanın ardından Hindistan'ın 2 bin 500 ton zeytinyağı ithal ettiğini, ülkede gümrük vergisinin yüzde 40'tan 7'ye indirildiğini söyledi. Sbitri, ABD'nin de UZK promosyon faaliyetleri sonucunda tüketimini yılda yüzde 4-6 oranında attırtarak geçtiğimiz yıl 270 bin ton yağ ithal ettiğini anlattı. Sbitri, Bakan Eker'e ayrıca, dünyanın belli başlı zeytinyağı uzmanlarının konsey çatısı altında olduğunu söyleyerek, bu imkandan yararlanmaları gerektiğini ifade ederek, bakanlığın iki uzmanını konseye gönderebileceğini bildirdi.

"HÜKÜMET OLARAK DESTEKLERİZ"
Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, sözlerine, zeytinin anavatanının Güneydoğu Anadolu olduğunu söyleyerek başladı. Hükümetleri döneminde zeytinciliğe büyük önem verdiklerini, ağaç sayısının yüzde 40 artışla 140 milyona çıktığını, UZZK'nın da yine kendi hükümetleri döneminde kurulduğunu söyledi.

Zeytinin Türk kültür ve sofrasında önemli bir yer tuttuğunu anlatan Bakan Eker, sadece kahvaltı değil her sofrasına zeytin koyan başka ülke bulunmadığını, değişen gıda alışkanlıkları ve artan refah düzeyi nedeniyle zeytinyağına olan ilginin de giderek arttığını ifade etti. Bakan Eker şöyle konuştu:

"Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminde sayılı ülkeler arasında. Sofralıkta ikinci, zeytinyağında beşinci sırada. Türkiye, sektörde önemli bir aktör. Bundan sonraki süreçte bu ürünün gelişmesi, standardının yükselmesi için bir takım tedbirler aldık. Bunlardan bir tanesi de UZZK'nın kurulması… Türkiye bazı sebeplerle UZK'dan çekilmiş. Şimdi üyelik için hem talep var, hem şartlar bunu gerektiriyor. Sorun bunun nasıl gerçekleştirileceğidir. Muhtemelen prosedürün UZZK yoluyla yürütülmesi uygun olacaktır. Hükümet olarak buna destek veririz. 500 bin dolar civarındaki aidat meselesi çok önemli değil. Bunu zeytincilik sektörü karşılayabilir. UZZK'nın gelirlerini düzenleyerek de sorun çözülür." SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI'NA ZİYARET Heyet, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'den sonra Sanayi ve Ticaret bakanlığı Müsteşarı Dr. Yusuf Balcı ile bir araya geldi. Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şenol Ömeroğlu'nun da katıldığı toplantıda aynı konular dile getirildi. Müsteşar Balcı, konuyu arkadaşları değerlendirip Bakan Zafer Çağlayan'a ileteceklerini, bu konuda üzerlerine düşen çalışmayı yapacaklarını anlattı.

Dr. Mustafa TAN başkanlığındaki UZK ve UZZK heyeti, daha sonra 5. Vinolive Zeytin, Zeytinyağı Fuarı ve Sempozyumu'na katılmak üzere İzmir'e gitti.

No comments: