Tuesday, June 24, 2008

Komisyonun yanlışı vekillerden döndü!

Yılmaz İşel
Olay
24 Haziran 2008,Sali


Bursalı zeytin, zeytinyağı ve diğer bitkisel yağ üreticilerini yakından ilgilendiren çok önemli gelişmeler var. Bu gelişmeleri şöyle aktarayım.

TBMM Başkanlığı`na zeytin, zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlar üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilen 5 ayrı araştırma önergesi vardı. Bu önergeler 22 Ocak`ta Meclis Genel Kurulu`nda birleştirilerek görüşüldü ve toplam 16 üyeden oluşacak bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararlaştırıldı.

3 ay süre ile görev yapacak komisyon 12 Mart`ta toplanarak görev bölümünü gerçekleştirdi.

Yapılan oylama sonucu komisyon başkanlığına AK Parti Balıkesir Milletvekili A.Edip Uğur, başkanvekilliğine AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, komisyon sözcülüğüne CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, komisyon katip üyeliğine MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak seçilirken, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu ve MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman da diğer 10 milletvekili ile birlikte komisyonda üye olarak yer aldılar.

Görev süresi uzatıldı...

Komisyonun oluşmasıyla çalışmalar başladı ve araştırma kapsamında çok sayıda bakanlık, kurum ve kuruluş yetkilisi TBMM`ye davet edilerek dinlendi, ayrıca kendilerinden raporlar alındı. Bu arada Marmarabirlik yöneticileri de davet üzerine Ankara`ya giderek, komisyon üyelerine sofralık siyah zeytin üretimi ve ticaretinde karşılaşılan sorunlara yönelik görüş ve önerilerini bildirdiler. Geçen süre içinde belirlenen 3 aylık görev süresi tamamlandığından Meclis Genel Kurulu kararıyla komisyona bir aylık ek çalışma süresi de verildi.

Komisyon Ankara`daki çalışmalarını tamamladıktan sonra özellikle zeytin ve zeytinyağı üretiminde adını duyuran Aydın, İzmir ve Balıkesir ile ilçelerine teknik inceleme gezisi düzenleyerek bu il ve bağlı ilçelerindeki üretici ve sektör temsilcileriyle toplantı yaptı.

`Raporu imzalamayız...`

Beklenmedik sürpriz gelişmeler ise bu gezilerin ardından ortaya çıktı.

Şimdi neler olduğunu komisyon üyesi MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman`dan dinleyelim:

`Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına yönelik verilen 5 önergeden 3`ünde AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu`nun, CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel`in ve benim imzam var. Çünkü Bursa sofralık siyah zeytin üretiminin en yoğun olduğu bir bölge. O nedenle biz Bursa`ya da bir teknik inceleme gezisi yapılmasını bekliyorduk. Ancak komisyonun Bursalı üreticileri dikkate almadan, onları göz ardı ederek rapor yazımına başladığını öğrendim. Bursalı zeytin üreticileri dinlenmeden raporun hazırlanmaya başlanması doğrusu beni hayrete düşürdü. Bursa yok sayılarak böyle bir raporun yazılması elbette mümkün değil. Ben aldığım duyum üzerine komisyon sözcüsü Kemal Demirel`le görüştüm. Durumu kendisine anlattım ve bu konunun üzerine gideceğimi söyledim. Kemal bey de komisyon başkanı ile görüşerek tepkisini gösterdi. Komisyon başkanına ‘eğer Bursalı zeytin üreticileri dinlenmeden bir rapor hazırlanırsa biz bu raporu imzalamayız, çalışma da yarım kalır. Bunu izah edemezsiniz` mesajını verdik. Onun üzerine apar topar bir Bursa programı yapıldı. Eğer Bursa`ya gelinmeden rapor yazılsaydı çok eksik olurdu. Bursa`da bu durumu biz de izah etmekte zorlanırdık. Kaldı ki, dünya zeytin ve zeytinyağı ticaretinde ilk sıralarda bulunan İspanya ve İtalya`da da inceleme yapılması gerekirdi. Biz bu görüşümüzü ifade ettik. Rapor hazırlandığında ‘keşke şuraya da gitseydik` denilmemesi lazım. Bursa`daki incelemeler sırasında bu konudaki ısrarımı komisyon başkanına tekrar ileteceğim.`

Böylece Bursa`ya gelinmeden zeytin raporu hazırlanması yanlışlığından bu tepki sayesinde geri dönülmüş oldu.

Şimdi komisyon üyelerinin yarın akşam Bursa`ya gelmeleri bekleniyor.

Belirlenen programa göre, komisyon üyeleri Çarşamba günü saat
09.00-10.00 arasında Karacabey`deki May Tohumculuk`tan bilgi alacak,
11.15-13.15 arasında Trakyabirlik kırma fabrikasında inceleme yapacak,
15.00-17.00 arasında Marmarabirlik`te brifing alacak,
17.15-19.00 arasında ise Mudanya Uğur Mumcu Kültür Merkezinde üretici ve sektör temsilcileriyle bir toplantı yapacak.

Komisyon üyeleri Perşembe günü ise saat
10.00-12.00 arasında İznik`te,
14.00-15.30 arasında Orhangazi`de ve
16.00-17.30 arasında Gemlik Ticaret Borsası salonunda sektör temsilcilerini dinleyecek.

Komisyon üyeleri Perşembe akşamı saat 18.45`te de Ankara`ya dönecek.
Dolayısıyla Bursa Çarşamba ve Perşembe günleri zeytin ve zeytinyağı sorunlarına yönelik çok yoğun 2 gün geçirecek.

No comments: