Thursday, June 26, 2008

YAĞLI TOHUMLARDA FİYATLARIN DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Küresel ısınma nedeniyle hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar üretiminde düşüş yaşandığını bu nedenle fiyatların arttığını ve ihracatta miktar bazında olmasa da değer bazında artış olduğunu belirten Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ramazan Abay, son günlerde ise yağlı tohum fiyatlarının gerileme eğiliminde olduğunu söyledi.

Bu sezon Türkiye, Rusya ve Ukrayna’da yağlı tohumlarda beklentilerin üzerinde verim alınacağını bu nedenle hasatın başlayacağı Ağustos ayının sonunda ayçiçeği fiyatının ciddi oranda düşeceğini belirten Abay, “Ayçiçek yağının tonu 2 bin 300 dolar, mısır özü 2 bin 400, kanola bin 600 dolara tohumu ise 870 dolara çıkmıştı. Fiyatlarda heyelan kanola tohumundan başladı. Fiyatı 870 dolardan 630 dolara düştü. Hasadın başlamasıyla birlikte ağustos sonundan itibaren ayçiçek fiyatında da önemli düşüş olacak ve mısırla devam edecek. Geçen dönem kuraklık nedeniyle verim kaybı olması fiyatları arttırmıştı. 2008’de hububatta verim yüksekliği var Türkiye’de. İthalat yaptığımız Ukrayna ve Rusya’da yağlı tohum bitkilerin üretiminde beklentilerin üzerinde verim artışı bekleniyor. Bu fiyatları aşağıya çekecek” dedi.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2007 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapıldı. Genel Kurulda konuşan Birlik Başkanı Ramazan Abay, Doların YTL karşısında zayıflamasının hububat ve yağlı tohum ihracatçıları üzerinde baskı kurduğunu söyledi. Abay konuşmasını şöyle sürdürdü: “İhracatlarını Avrupa’ya yapanlar rahat. Dolar bazında ihracat yapanlar ilerisini göremiyorlar. Önümüzdeki günlerde dolar baskısının biraz kalkmasını ve ihracatçının önünü görecek kadar zaman tanıyacak piyasa koşullarının oluşmasını diliyoruz. “

Hükümette, 22 Temmuz seçimlerinden önceki ciddiyeti göremediklerini dile getiren Abay, “Dış borç ve cari açık başını almış yürümüş. Dolar baskısı ve bunun altında ezilen ihracatçı var. Biz iç piyasadan ürünlerimizi YTL bazında alıyoruz, dünya fiyatlarıyla satıyoruz. Maliyetlerdeki artışı fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Dolar 1.35 YTL değerindeyken satış yapıp, paraları bankaya geldiğinde dövizini 1.22’den bozduran ihracatçılar zarar ediyo. Aradaki farkı ihracatçıya kim ödeyecek. Bu şartlarda ihracatçı nereye kadar gider?” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.

Genel Kurulda yapılan seçim sonucunda; Ege Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhraçatçıları Birliği’nin Yeni Yönetim Kurulu’na, “Altınyağ Kombinaları A.Ş., Birlik Tütün Pamuk Gıda Maddeleri Ticaret ve Sanayi A.Ş., Lezzet Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş., Belmar Dış Ticaret A.Ş., Hemsi Tarım Ürünleri ve Sanayi Ltd. Şti., Agroland İç ve Dış Tic. A.Ş., Terci Tarım Ürünleri Dış Ticaret Sanayi Ltd. Şti., Alternatif Tarım ve Orman Ürünleri Sanayi Ltd. Şti., Yüksel Tezcan Gıda Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.” seçildi. Denetim Kurulu ise; “Paşaoğlu Yem ve Gıda San. A.Ş. ve Hüsnü Özmen Gıda San. A.Ş.” firmalarından oluştu.

No comments: