Monday, June 30, 2008

Devlet, milletinin kaynaklarını heder ediyor

Haber Ekspres
30 Haziran 2008,Pazartesi


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomide başarıya ulaşılmak isteniyorsa birlik ve beraberliğin şart olduğunun altını çizdi.

Hisarcıklıoğlu, devletin milletin kaynaklarını heder ettiğini ileri sürdü.

TOBB Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Ayvalık Ticaret Odası tarafından düzenlenen 2006 ve 2007 yılları vergi ödül törenine katıldı. 2006 ve 2007 yıllarında vergi rekortmeni olanların ödülleri, Ayvalık Sanayi Sitesi Sosyal tesisleri salonunda TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu katılımıyla sahiplerine verildi. 2006 ve 2007 yılı olmak üzere iki yıl üst üste en yüksek vergiyi veren Ali Hasan Ok, ilçenin şahıslar dalındaki vergi rekortmeni olarak kayıtlara geçti.

Kurumlar dalında ise 2006 yılında Ayvalık Marina ve Yat İşletmeciliği, 2007 yılında ise Kahyaoğlu Paslanmaz Çelik sanayi vergi rekortmeni oldular. Ayvalık Ticaret Odası'na kayıtlı üyeler arasında Vergi Rekortmenleri ödül dağıtım törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim kurulu üyeleri, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Turan Bulut, Ayvalık Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen,Küçükköy Belde Belediye Başkanı M.Nedim Özdemir, Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Gencer, İzmir Sanayi Odası Başkanı Tamer Taşkın, DEİK İcra Kurulu ve Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Rona Yırcalı katıldı.

Ödül töreninde konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, prim konusuna değinerek, "Zeytinyağı dışarıdan göründüğü gibi değil. Ben de bu işle uğraşıyorum. Çok büyük sıkıntıları var. Zeytin ve zeytinyağı komisyonu üyeleri inceleme için Ayvalık'a da geldi. Çalışmalarımızı ve raporlarımızı sunduk. Bir kilo zeytinyağına minimum 1 YTL prim vermemiz lazım Ekilen fidanlarla önümüzdeki 10 sene içinde zeytinyağı üretimi 2-3 katı artacak zeytinyağı üretimi. Bu yağları ne yapacağız. Teşvik verdiler. Bu primler ancak satış pazarlarımızı artırabiliriz" dedi.

Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da tarım politikaları ve kayıt dışı ekonomiye değindi. Başkan Hisarcıklıoğlu, işlerin büyütülmesinin zorunluluğuna değindi. İşi büyütebilmek için para gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi: "Türkiye' de her üç un fabrikasından biri çalışıyor. İkisi kapalı. Kimin kaynakları heba oldu? Türk Milletinin kaynaklarını heder ediyorsunuz, kimin eliyle? Devlet kendi eliyle israf ettiği yetmiyormuş gibi bir de milletinin kaynaklarını heder ediyor. O iki tane kapalı olan un fabrikasının kaynağı, serveti 70 milyonun. Sermayesi 70 milyonun. Bugün devletin yapması gereken iş bunlar mı? Yani ne yapacak ? İşi planlayacak. Dünyadaki zeytinyağı tüketimine bakacak Türkiye'deki zeytinyağı tüketimine bakacak buna göre planlayacak hangi bölgede daha verimli olur? Hangi bölgede daha çok verim alırız ? Bu ürünü diktiğimiz zaman. Bunu yapıyor olması lazım. Maalesef bu böyle olur. Parayı bulabilmenin iki yolu var. Birincisi kredi. Bütün gelişmiş ülkeler bunu yapıyor. Biz bankaya gittiğimiz zaman, hele 3-5 sene sonra şimdiki gibi kredi de alamayacağız. Eskiden veriyordun tapuyu alıyordun krediyi. 'Tapuyu ver krediyi al' devri bitti. Ne yapacağız? 'Ver bilançoyu al krediyi.' Bunu deyince başta benim surat asılıyor. Bilançolara göre bizim hiç birimizin kredi alabilmesi mümkün değil."Sözlerini "Vereceğiz bilançoyu alacağız krediyi, bilançoların hiç birisi de gerçek değil. İşinizi büyütmediğiniz takdirde para kazanamazsınız. İşi büyütebilmek için de şundan kurtulmamız lazım. Şirketin kasasıyla, cep aynı olamaz. Aynı olmasını istiyorsak kayıt dışına devam edebilirsiniz. O zaman da küçük kalırsın. Ama işini büyüttüğün zaman adama ihtiyacın var. Yanında adam çalıştıracaksın. Adam çalıştırdığın zaman üç gün sonra gün geliyor bu sefer diyor ki 'Biraz da benim payımı ver.' Devlete vermiyor bu sefer, Ahmet'e veriyor, Mehmet'e veriyor. O zaman ne yapmamız lazım? Kayıt altına girmemiz lazım. İşimizi büyüteceksek kayıtlı ekonomiye geçmemiz lazım."

Programda, 2006-2007 döneminde ilçede yüksek düzeyde vergi ödeyen ve ihracat yapan kişi ve kuruluşlara plaket ve takdirnameleri verildi.

No comments: