Sunday, June 15, 2008

Zeytinyağında stok müessesesi kurulması istendi

Ticaret Gazetesi
15 Haziran 2008,Pazar


Zeytinyağı sektöründe sürdürülebilir piyasa istikrarının sağlanması için alınması gereken tedbirleri değerlendirmek amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenen “Zeytinyağı Değerlendirme Toplantısı” 12 Haziran Perşembe günü Ankara’da gerçekleştirildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TÜGEM, DTM, UZZK, İzmir Ticaret Borsası, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Marmarabirlik ve EBSO temsilcilerinin katıldığı toplantıda, var yıllarında sektörün korunması amacıyla birlik, kooperatif veya özel işletmelerin stok müessesesi kurmasına olanak tanınması ve bu müesseselerin desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantıda, mevcut stokların tespit edilerek, envanter çalışması yapılmasına karar verildi.

Var ve yok yılları arasındaki üretim farklılığının sektör üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılabilmesi, üretici fiyatlarının belirli bir seviyenin altına düşmeyecek şekilde korunması, iç ve dış piyasaya düzenli mal arzının sağlanabilmesi, piyasa istikrarı için neler yapılması gerektiği konularının tartışıldığı toplantıda söz alan UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan, stok müesseselerini gündeme getirdi.

Tan, geçen yıl çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanunu’na, UZZK’nın da önerisiyle stoklama yardımı yapılacağına ilişkin madde konulduğunu hatırlatarak, hazırlanacak yönetmeliklerle bu hususun düzenlenebileceğini bildirdi.

AB’ye uyum sürecinin bir fırsat olarak algılanması gerektiğinin altını çizen Tan, “Üyelik beklenmeden karşılaştırma yapılarak bizim için iyi olan örnekler derhal benimsenmelidir. Bunların en önemlilerinden birisi de, özel veya kamusal stok müesseselerinin oluşturulması ve bunlara stoklama yardımı verilmesidir.

AB’de bu uygulama üretici fiyatlarında düşüklük olduğu veya ihracat olanaklarının kısıtlı olduğu yıllarda, sektörü korumak üzere 1 ton zeytinyağı için günde 1.22 Euro olarak stok müessesesine verilmek suretiyle gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama birlikler, kooperatifler ve özel işletmeler için hemen gerçekleştirilebilir” dedi.

UZZK Başkanı Tan, “Bu sezon için bu miktarın, 1 kg zeytinyağı için 1-1,5 YTL olması gerektiği konusunda sektörel mutabakat sağlanmışken, bütçe kısıtları nedeniyle 11 YKr’den ancak 20 YKr’ye çıkarıldı. Diğer ürünlerde olmayan bu artış anlamlı, ancak sorunları çözecek miktarda değil. Sorunun temelinde AB destekleri karşısında yetersiz kalmamız yatıyor” diye konuştu.

Toplantıda öncelikle mevcut stok durumunun tespiti ile ilgili envanter çalışması yapılmasına ve buna göre mevcut depoların AB standartlarına uygun hale getirilmesi için geliştirilecek projelerin desteklenmesine karar verildiğini belirten UZZK Başkanı Tan, şu bilgileri verdi:

“Stoklama için bütçeye ek ödenek konulması, kooperatif veya birliklerin atıl kapasitelerinin stoklama yardımı yapılmak suretiyle en kısa sürede sektörün kullanımına açılması, bunun için 5300 sayılı Lisanslı Depoculuk Kanunu’nun uygulanabileceği konularında görüş birliğine varıldı. İlk aşamada birlik ve kooperatifler, sektörün sorununu çözebilir. Stoklama ile birlikte iç ve dış piyasaya uzun süreli, aynı fiyattan ve kaliteli zeytinyağı şeklinde mal tedariği sağlanabilir. İlk toplantısını gerçekleştiren heyet, bu yönde çalışmalarını önümüzdeki günlerde de sürdürecek.”

No comments: