Tuesday, June 24, 2008

Zeytinyağında İtalyan ile ortaklık 'Rast' gitmedi

Sinan Doğan
Referans
19 Haziran 2008


Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken ile dünyanın en büyük zeytinyağı firmalarının sahibi olan İtalyan Giuseppe Gasparini'nin Rast Uluslararası Ticaret Şirketi'ndeki (Rast Gıda) 9 yıllık ortaklığı sona erdi. Zeytinyağında yaşanan kötü sezon ve ortaklar arasındaki mali anlaşmazlık nedeniyle taraflar yollarını ayırırken Gasparini, Türkiye zeytinyağı pazarından çekildiğini açıkladı.
Metin Ölken'in yerli ortağı Kerim Murtezaoğlu ile 1995'te kurduğu Rast Gıda'ya, 1999 yılında Gasparini'nin patronu Francesco Giuseppe Gasparini yüzde 75 hisseyi alarak ortak olmuştu. Rast Gıda'nın, Ayvalık'ta günde 120 ton zeytin işleyen tesis ile Aydın'da 4 bin ton kapasiteye sahip zeytinyağı deposu bulunuyor. 2005 yılında 60 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşarak, Türkiye'nin zeytinyağı şampiyonu olan şirket, sektörde dökme zeytinyağı ihracatı yapıp, İtalyanlar lehine Türk zeytinyağının fiyatını düşürmeye çalışmak suçlamasından kurtulamadı.

Şirket tasfiye sürecinde
Ortaklığın bittiği haberini doğrulayan Zeytindostu Derneği Başkanı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ölken, bundan sonra yola Türk ortağı ile yeni bir firma kurarak devam edeceğini söyledi. Ortaklığın bitmesinin nedenleri üzerine açıklama yapmayan Ölken'in, Montolive markasıyla iç pazara yönelik faaliyetine devam edeceği belirtiliyor. Rast Gıda firmasının tasfiyesi sürecine devam eden Gasparini ise Türkiye'deki faaliyetlerini tamamen durdurdu. Firmanın kasımda başlayacak yeni sezon öncesinde yerli firmalarla ortaklık veya işbirliği yönünde görüşeceği ifade ediliyor.

Gasparini, en büyük spekülatörlerden biri
İtalya'nın en eski zeytinyağcı aileleri arasında yer alan Francesco Giuseppe Gasparini, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden aldığı dökme zeytinyağını, ambalajlı şekilde İtalya ve ABD'ye satıyor. Adı ilk kez 1980'lerin sonunda Türkiye'den aldığı fındık yağını, zeytinyağı ile karıştırdığı iddialarıyla Türk kamuoyunda duyuldu. Zeytinyağında en büyük spekülatörler arasında anılan Gasparini, 4 yıl önce önemli markalarını ve İtalya'daki 2 fabrikasını İspanyol SOS Grubu'na sattı. Bunun karşılığında SOS'un İspanya dışındaki ülkelerden dökme zeytinyağı alım yetkisini üstlendi.

No comments: