Wednesday, June 25, 2008

ZEYTİN KOMİSYONU MARMARABİRLİK'İ ZİYARET ETTİ

İHA
25 Haziran 2008,Çarşamba


TBMM Zeytin ve Zeytin Yağı ile Bitkisel Yağlar Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Türkiye'deki zeytin yağı tüketiminin kişi başı 1 kilograma kadar düştüğünü belirterek, "Ayçiçek fiyatı zeytin yağı fiyatına neredeyse yaklaştı, ama insanımıza bir türlü biz zeytinyağını yediremiyoruz. Eğer kişi başına tüketim eğer 2-2.5 kiloya çıksa hiç problemimiz kalmayacak'' dedi.

TBMM Zeytin ve Zeytin Yağı Araştırma Komisyonu'nun 10 üyesi, Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ni (Marmarabirlik) ziyaret etti. Komisyon üyelerine brifing veren Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Gemlik zeytininin bölgesel olarak yaygınlaşmasının üreticiyi zor duruma soktuğunu söyledi. Gemlik tipi zeytinin ekolojik sınırları aşarak Akdeniz, Ege, ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hızla yaygınlaştığını belirten Taviloğlu, "Bölge dışında yetişen Gemlik tipi zeytin, piyasada çabuk deforme olan ürün. Bu plansız yayılma, uzun vadede Gemlik tipi zeytinde arz fazlası oluşturacaktır'' dedi.

Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Ahmet Edip Uğur ise, zeytin, zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlar konusunda tarafları TBMM'de dinlediklerini, daha sonra İzmir, Balıkesir, Muğla ve Manisa'da yerinde inceleme yaptıklarını söyledi. Marmarabirlik'in zeytin üretiminde belirleyici rolü bulunduğunu ve piyasayı yönlendirdiğini belirten Uğur, "Türkiye'de zeytin ağacı dikiminin son 6 yıldır teşvik ediliyor. Bunlar önümüzdeki yıllarda yetişip ürün vermeye başladığımızda zeytin yagı rekoltemiz artacak. Netice olarak, biz ülke olarak yetiştirdiğimizi tüketemeyip ihraç ediyoruz. İltifat marifete tabidir. Müşterisiz mal zayidir. Önce mala müşteri lazım. Zeytinyağı tüketimi Türkiye'de 1 kilo, komşularımız Suriye'de 5 kilo, Yunanistan'da ise 20-22 kilo. Türkiye 'de 2-2.5 kilo zeytinyağı tüketsek problem ortadan kalkacak. 270 bin ton zeytin, 150-160 bin ton zeytinyağı üretimiz var. Şu anda 90-100 bin ton arasında fazlalığımız var. Bunu da ihraç ediyoruz. Bunun arkasından yetişen ağaçlar var. İhraç ederken de tabii dış piyasa fiyatları da çok etkili. İspanya'da, Güney Afrika'da rekolte iyi olduğu zaman fiyatlar düşüyor. Hatırlayın 2004 yıllarında 4 bin avroya kadar çıktı fiyat. Geçen sene İspanya'da rekolte iyiydi, 2008-2009'da da iyi bir rekolte geliyor, şimdiden fiyatlar 2 bin 150'ye kadar düştü. Türkiye'de de iyi bir rekolte bekliyoruz. Bir kere biz zeytinyağımızı çok iyi tanıtmalıyız. Tanıtımımızın çok iyi olması lazım. İnsanımıza zeytin yağının sağlığa ne kadar faydası olduğunu anlatmamız lazım.

Biz bir taraftan bitkisel yağ da ithal ediyoruz. Türkiye'nin 2007 yılındaki bitkisel yağ ithalatı 1.7 milyar dolar. Soyanın, kanolanın fiyatı 1 yıl öncesine göre yüzde 150 daha pahalı. Neredeyse ayçiçek fiyatı zeytinyağı fiyatına yaklaştı, ama insanımıza bir türlü biz zeytinyağını yediremiyoruz, eğer kişi başına tüketim eğer 2-2.5 kiloya çıksa hiç problemimiz kalmayacak'' diye konuştu.

Öte yandan, Marmarabirlik, TSE-ISO-EN 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistem Belgesi almaya hak kazandı. Belgeyi Milletvekili Uğur ile TSE Personel ve Sistem Belgelendirme Merkez Başkanı Mehmet Bozdemir, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu ve Genel Müdür İsmail Muzaffer Eren teslim etti.

Ziyarete TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, AK Parti Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya, AK Parti Kilis Milletvekili Hüseyin Devecioğlu, AK Parti Yalova Milletvekili İlhan Evcin, AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün ve AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan katıldı.

No comments: