Friday, June 27, 2008

Zeytin Komisyonu sadece dinledi

Seyfettin ŞEKERSÖZ
Gemlik Körfez Gazetesi
27 Haziran 2008,Cuma


Zeytin ve Zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun Bursa'nın yanı sıra Karacabey, Mudanya, İznik ve Orhangazi ilçelerinde yapmış olduğu inceleme ve araştırmaların Gemlik kısmında sektörle buluşan ve bilgi alış verişinde bulunulması amacıyla düzenlenen toplantı Ticaret Borsası salonunda yapıldı.

Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur'un Komisyon başkanlığında başkan vekili Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Komisyon Sözcüsü Bursa Milletvekili Kemal Demirel, üyeler Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, Hatay Milletvekili Abdulhadi Kahya, Kilis Milletvekili Hüseyin Devecioğlu, Yalova Milletvekili İlhan Evcin, Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün ile Denizli Milletvekili Salih Erdoğan dün Gemlik'e gelerek zeytin üreticilerinin görüşlerini aldılar.

Belediye Başkanı Mehmet Turgut'un da katılarak konuşma yaptığı toplantıda hazırlanacak raporun TBMM'ne sunulacağı bildirildi.Yıllardır küçük zeytine yeterince değer bulamadığı için yağlık olarak kullanıldığını bir kez daha yineleyen Başkan Turgut, bu nedenle yöre üreticisine darbe vurulduğunu ve pazarlama sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Kaymakam vekili Orhangazi Kaymakamı Ertan Peynircioğlu ise soruna çözümün milletvekilliği aracılığıyla mecliste bulunabileceğini söyledi.

ARGE ÇALIŞMASI BAŞLATIN
Komisyon başkanı Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, dünyada zeytin ve zeytinyağı kullanımının artmakta olduğunu Türkiye'de ise ne yazık yeterince tüketilemediğini belirterek "Ülkemizde tüketilen bitkisel yağın yüzde 70'ini ithal ediyoruz. Türkiye'de her kişi 2 kilo zeytinyağı tüketse sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ülkede zeytin ağacı yaklaşık 200 milyona ulaştı. Başta Marmarabirlik olmak üzere üniversitelerle işbirliğinde ARGE (Araştırma-Geliştirme) çalışması başlatılmalıdır. Babadan kalma usullerle zeytin tuzlamasına son vermeliyiz" dedi. Komisyon Başkanı Ahmet Edip Uğur, çalışmalar sonucunda elde edecekleri bilgileri içeren rapor hazırlayarak TBMM'ne sunacaklarını söyledi ve Ticaret Borsası toplantı salonunu işaret ederek de "Salon yapacağınıza üyelerinize toprak, yaprak analizi yapacak laboratuar kurun" eleştirisinde bulundu.

LABORATUVAR HAZIR
Bir süre önce emekliye ayrılan Uludağ Üniversitesi Gemlik Yerleşkesi Müdürü Prof. Dr. Abdurrahim Korukçu, üniversite adına görevlendirildiğini belirterek yaptığı konuşmasında, üniversite içindeki zeytin ağaçlarından bahsederek "2004 yılında 1700 kilo zeytin aldığımız yerden önümüzdeki yıl 25 ton zeytin bekliyoruz. Bölgenin en iyi damlama ile sulanan zeytin bahçesi durumuna getirdik ve üniversitede zeytincinin hizmetine açık laboratuar kurduk. Üniversitede ayrıca toplanan zeytin yapraklarından ağaçların nasıl korunması gerekir çalışması yapılıyor. ARGE çalışması için de zeytincinin hizmetindeyiz" dedi.

TARIMA GEREKEN İLGİ VERİLMİYOR
"Hukukun olmadığı yerde adalet olmaz, adaletin olmadığı yerde de eşitlik olmaz" diyerek sözlerine başlayan Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, tarım sektörüne ucuz mazot verilmemesi nedeniyle de çiftçinin bitirilme durumuna getirildiğini savundu ve veraset yasasının yenilenmediği için zeytin bahçelerinin aileler içinde sayılarının azalmakta olduğunu söyleyerek, yanlış politika ile zeytin fidanları yetiştirilip teşvikler verilip Anadolu'ya satıldığını söyledi.Toplantıya katılanların zeytin ve zeytinyağı korusunda yaptıkları açıklamalardan ve verdikleri bilgilerden notlar alan Komisyon üyeleri ayrıca Marmarabirlik ile Ticaret Borsası'nın hazırladıkları dosyalardan da istifade edileceğini açıkladılar.

No comments: