Sunday, June 29, 2008

HİSARCIKLIOĞLU, İŞADAMLARININ JAPON PAZARINA YÖNELMESİNİ İSTEDİ

İHA
29 Haziran 2008,Pazar


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği'nde haksız rekabet olduğunu, Türk işadamlarının dünyanın en zor pazarı olan Japonya'ya yönelmesi gerektiğini belirtti.

Ayvalık ve Burhaniye'deki programlarının ardından Edremit Ticaret Odası'nı (ETO) ziyaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Akçay Öge Otel'de gerçekleşen ETO ve Edremit Ticaret Borsası (ETB) ödül törenine katıldı. Edremit zeytininin, Japonya'daki yarışmada 1. seçildiğini hatırlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, başarı için birlik ve beraberliğin önemli olduğunun altını çizdi. Dünyada söylediklerinizin geçmesi için ekonomik güce ihtiyaç olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Eğer ekonomik gücünüz yoksa sizi kimse adam yerine koymuyor. Bir ve beraber olacağız. Japonya pazarı dünyanın en zor pazarlarından bir tanesidir.

Cumhurbaşkanımız da ziyareti sırasında bunu ifade etti. Bu pazara yönelmemiz lazım. Avrupa Birliği bize kapalı. Haksız bir rekabet var. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise yokuz. Ufak ufak çalışmalarımızla bu pazarları keşfedebilmemiz mümkün değil. Hızla farklılığımızı ortaya koymamız lazım. Bunu da kara dönüştürmemiz lazım. Bir ve beraberliği elde edemezsek, rahatı elde edemeyiz" dedi.

Ekonominin nabzını ölçen aletlerden birisinin de büyüme olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Eğer büyüme yüksekse, ekonomi de yüksektir. İşlerin iyiye gitmesi için yönetenlerin bir araya gelmesi lazım. Eğer akıllarında Türkiye varsa bunun yapılması lazım. Ne içeride, ne dışarıda kavga istemiyoruz. Biz huzuru bulalım, o zaman Türk girişimciler olarak yapamayacağımız hiçbir şey olmaz" diye konuştu.

Ortaklık kültürünün oluşturulması için işlerin kurumsallaştırılması gerektiğini vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, İtalya'da 1750 yılında kurulan zeytinyağı fabrikalarının olduğunu, Türkiye'de ise 100 yıllık tesislerin bulunmadığını söyledi.

Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey ise Balıkesir ve Edremit'in ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından Hısarcıklıoğlu, ETO ve ETB'ye TOBB ödülü verdi. Daha sonra ise oda yöneticileri tarafından Hisarcıklıoğlu'na el yapımı at arabası hediye edildi. At arabasını alırken espri yapan Hisarcıklıoğlu, "Şimdi bunu veriyorsunuz da at da gerekli bunu götürecek" dedi.

Törende, ETO 73. yılı onursal üyesi Türkiye İş Bankası Edremit Şubesi, ETO 59. yılı onursal üyesi İsmet Öge, bölge ve ülke ekonomisine büyük katkısı olan Simtek İthalat İhracat Sanayi ile borsa tescilinde üstün başarı gösteren 15 üye, ödüllerini Hisarcıklıoğlu'nun elinden aldı. Programa, Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, Kaymakam Şefik Aydın, Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ve Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Rona Yırcalı, Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, ETO Meclis Başkanı Necati Uytun, daire ve oda başkanları ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

No comments: