Saturday, June 21, 2008

UMURBEY ZEYTİN MERKEZİ HİZMETE GİRDİ

İHA
21 Haziran 2008 Cumartesi


Umurbey Belediyesi tarafından yaptırılan 'Zeytin Merkezi', düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Gemlik'e bağlı Umurbey Belediyesi tarafından temeli geçtiğimiz yıl atılan Zeytin Merkezi'nin açılışı, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, Bursa Milletvekili Kemal Demirel, CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan, manken ve şarkıcı Tuğba Altıntop'un katılımıyla gerçekleşti. 3 bin 200 metrekare alan üzerine inşaa edilen tesislerde, 8 dükkan, 515 metrekarelik zeytin satış bölümü, 700 metrekarelik zeytin işleme bölümü bulunuyor. Mayıs ayında tamamlanan tesisler 710 bin YTL'ye mal oldu.

Açılış konuşmasını yapan Umurbey Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, beldede 500 bin adet zeytin ağacı bulunduğunu belirterek, yılda 6 bin ton zeytin üretimiyle, Gemlik zeytininin yüzde 20'sini karşıladıklarını söyledi. Belde nüfusunun yüzde 70'inin geçimini zeytincilikten sağladığını dile getiren Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, "Gemlik zeytini, dünyanın en kaliteli siyah zeytini olduğu için piyasa değeri yüksektir. Bu sebeple Gemlik zeytini adı altında başka zeytinler de piyasaya sürülmektedir. Bu üreticiyi haksız rekabetin içine sokarken tüketicinin de aldatılmasına sebep olmaktadır. Bursa'da zeytine hak ettiği değer verilmiyor. Kestane, şeftali, İskender kebabı gibi ürünler Bursa değeri olarak kabul görürken, ekonomik değeri en yüksek tarım ürünlerinden olan sofralık siyah zeytin hiç dikkate alınmıyor. Gemlik cinsi zeytin fidanların her bölgeye ekiminin desteklenmesi yanlış. Arz talep ilişkisi sebebiyle her geçen yıl fiyatlar düşüyor. Destekleme politikaları, tarım ürününde olduğu gibi zeytinde de üretim miktarı dikkate alınarak belirlenmelidir" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen ise, tarımın desteklerin çekilerek küçültülmek istendiğini vurgulayarak, maliyetlerin yükseldiğini ve satışların düştüğünü ileri sürdü. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 200 bin çiftçinin tarımı bıraktığını ileri süren Öymen, "Türkiye, AB'ye girmesi halinde 11 milyar 500 milyon avro yardım alacak. Ancak bunun 8 milyar 500 milyon avrosu tarıma gidecek. AB üyesi ülkeler bunu istemiyor ve birliğe alınmamamızın sebeplerinden birisi de bu. Belhdelerin kapatılma konusunu Anayasa Mahkemesi'ne götürdük. Ankara'da hakimler var diyoruz. Bugün Umurbey Belediyesi kapatılır, yarın daha güçlü olarak açılacaktır" dedi.

Kılıç kalkan ekibi gösterilerinin ardından tesislerin yapılmasına emeği geçenlere plaket verildi.

No comments: