Monday, June 16, 2008

Yılda 350 bin ton bitkisel yağ kullanıldıktan sonra lavaboya dökülüyor!

Tarım Merkezi
15-Haziran-2008 Pazar


Çocuklarla 7 bin ton kızartma yağı toplayacaklar

YILDA 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağın tüketildiği Türkiye’de, bu yağın 350 bin tonu kullanıldıktan sonra lavaboya dökülüyor.

Yeraltı su kaynaklarına sızarak doğal yaşamın dengesini bozan bu yağları toplamak için kampanya başlatan lisanslı firmalar, ev kadınlarını çocuklarla yakalamayı başardı. Okullardaki hediyeli kampanyalar etkili oldu ve kullanılmış yağ toplama hedefi 7 bin tona çıktı.

KIZARTMA yağlarının lavaboya dökülmesini engelleyerek, geri toplanmasını sağlamak için başlatılan bilinçlendirme çalışmaları, üç ay gibi kısa sürede etkisini gösterdi. Yılda 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağın tüketildiği Türkiye’de, bunun 350 bin tonu doğaya bırakılıyor. Oysa, mutfakların lavabolarından dökülen her 1 litre bitkisel atık yağ, bir anda 1 milyon litrelik temiz suyun kirlenmesine yol açıyor. Yeraltı su kaynaklarına sızarak doğal yaşamın dengesini bozan bu yağların geri toplanarak sabun, yem ve biodizel üretilmesinde kullanılması gerekiyor. Buna karşın, 2006’da bin 680 ton, 2007 yılında ise 2 bin 852 ton bitkisel atık yağ toplayabilen Biodizelciler, çocuklardan başladıkları bilinçlendirme kampanyaları sayesinde, yılın ilk üç ayında bin 150 ton yağ toplamayı başardı. Şimdi, bunu yıl sonuna kadar 7 bin tona çıkarmayı hedefliyor.

ÖNCE ÇOCUK, SONRA KADIN: Beşiktaş Belediyesi’yle birlikte geliştirdikleri bilinçlendirme kampanyası sayesinde, ev kadınlarını çocuklarla yakalamayı başardıklarını söyleyen Ezici Yağ Sanayi Biodizel ve Enerji Üretim Hizmetleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, "Kampanya kısa sürede hedefine ulaştı. 10 binlerce atık yağın toplanacağı beşer litrelik bidonlar, okullarda düzenlenen etkinliklerle çocuklara dağıtıldı. Bu bidonlarda toplanan bitkisel atık yağlar, özel araçlarla adreslerden alınıyor. Bunun için bir de Alo Atık hattı oluşturduk" dedi.

BİLGİSAYAR, BİSİKLET HEDİYE: Çocuklara yönelik başlattıkları bu kampanyaya gelecek öğretim yılında Beşiktaş’ın yanı sıra Şişli, Kartal ve Eminönü’n de dahil edileceğine dikkat çeken Ezici, "En fazla atık yağ toplayan öğrencilere bilgisayar, bisiklet, fotoğraf makinesi gibi birçok hediye verilecek. Daha şimdiden 200 litre yağ toplamayı başaran çocuklar var" dedi.

750 MİLYON DOLAR: Arkadaşımız Mehtap özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, yasa gereği kullanılmış atık yağlar sadece sabun, yem ve biodizel üretiminde kullanılabiliyor. Ancak, yılda tüketilen 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağın, 350 bin tonunun doğaya bırakılması yüzünden, sular hızla kirleniyor, kanalizasyon, kollektör gibi atık su toplama sistemlerinde daralma ve tıkanmalar oluşuyor. Denizlerde denizanası oluşumu artarken, çevre kirliliği de hız kazanıyor. Oysa, her yıl doğaya bırakılan bu 350 bin ton bitkisel atık yağ toplanıp, yem, sabun ve biodizele dönüştürülebilse, Türk ekonomisine sağlanacak katkı 750 milyon dolara ulaşacak.

Kimler kızartma yağı topluyor

Türkiye’de atık bitkisel yağları toplayabilmek için Çevre ve Orman Bakanlığı Enerji Düzenleme Kurulu’ndan toplama lisansı almak gerekiyor.

Şu anda Ezici’nin yanı sıra Çevresel Kimya Sanayi, Ay, Kavza, Paksoy ve Tayaş adlı firmaların da toplama yetkisi bulunuyor.

Bu firmalar, özel araçlarlarıyla, ev ve işyerlerini tek tek dolaşarak, atık bitkisel yağları topluyor.

No comments: