Friday, June 27, 2008

ZEYTİNYAĞININ BÜYÜKLERİ, ORTAK EYLEM KARARI ALDI

NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
27 Haziran 2008,Cuma


Sorulara 4'lü çözüm

Kristal, Komili, Verde ve Tariş, bir yandan tanıtım çalışmalarını yoğunlaştırırken, öte yandan da kayıt dışı ve karışık yağ için birlikte mücadele edecek

Zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren en önemli kuruluşlardan Kristal, Komili, Verde ve Tariş, sektörün ortak sorunu olan karışım yağ (tağsiş), kayıt dışıyla mücadele ve tanıtım için ortak hareket etme kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde İzmir Ticaret Borsası'nda bir araya gelen sektör temsilcileri yazdıkları birer yazı ile zincir marketlere zeytinyağında tağşişli ürün satmayın çağrısında bulundu. Büyükler, ayrıca Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinasyonunda bir heyet oluşturarak Tarım Bakanlığı ile denetimlerin artırılması için de görüşme yapılmasını kararlaştırdı. Firma temsilcileri ambalajlı ve markalı iç tüketimin artırılması için tanıtım çalışmalarına ağırlık verme kararı da aldı.

İLK DEFA OLUYOR
Kristal Yağları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Baran, "Türkiye tarihinde ilk defa pazarın 4 büyük oyuncusu bir araya gelerek ortak zeminde tağşiş ve kayıt dışı ile mücadele etme karara aldı. Sektörün tüm oyuncularını bu güçbirliğine katılmaya çağırıyoruz" dedi. Bitkisel yağ açığına karşın zeytinyağı tüketiminin yüzde 6 dolayında arttığını dile getiren Baran, pazarda kanola ve benzeri yağların zeytinyağı ile karşılaştırılmaya başlamasına da anlam veremediğini dile getirdi. Baran, "Zeytinyağı dışındaki tüm yağlar çekirdeklerinin kırılarak kimyasal işlemden geçirilmesi ile elde edilir. Zeytinyağı ise, esas itibariyle meyve suyudur. Dünyanın en sağlıklı bu yağının ülkemizdeki tüketimini artırmak zorundayız" dedi.
Bu amaçla 4 firmanın işbirliğinin çok önemil olduğunu vurgulayan Baran, "Tanıtım için sağlanacak güçbirliğinde de çatı UZZK olacak. Diğer markaları da bu oluşumda yer almalı. Pazarı hep birlikte büyütmeliyiz" dedi.

ÖNCELİK TAĞSİŞTE
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman da zincir marketlerde yıllık 25 bin ton zeytinyağı satışı olduğunu, 5 bin ton markalı ürünün de pazarın diğer kanalları sayesinde tüketici ile buluştuğunu belirterek, "Ambalajlı, kutulu tüketim yıllık 30 bin tonu buluyor. Pazar geçen yıla göre yüzde yüzde 6 büyüdü. Bu ortamda pazarın 4 büyük oyuncusu karışım yağa karşı mücadele başlatma kararı aldı. Başarılı olacağımıza inanıyoruz" diye konuştu. Şarman, İTB'deki toplantının ardından zincir marketlere birer yazı ile "Zeytinyağında tağşişli ürünleri satmayın" mesajı verdiklerini ifade ederek, "Bunu yaptığınız takdirde zeytinyağı sektörüne zarar vereceksiniz uyarısında bulunduk. Bu çalışmaların koordinasyonu ise UZZK tarafından sağlanacak" diye konuştu.

GÜVENLİ OLMALI
Verde Genel Müdürü Cemali Kırmızıoğlu da çiftçisinden tüketicisine kadar zeytinyağının güvenle üretim ve tüketimini esas aldıklarını belirterek, "Zeytinyağı ülkemizin en önemli kaynakları arasında yer alan çok önemli bir ürün. Üretici, sanayici, ihracatçı ve tüketiciyi içeren ürünün gerçek değerini bulmasında tağşişi önleyici, ihracatın önünü açıcı ve tüketimi artırıcı tüm faaliyetlerde ortak hareket etmeye kararlıyız. O nedenle tağşiş, kayıt dışı ile müdacele ve tanıtımla ilgili bu organizasyonu sonuna kadar destekliyoruz" dedi. UZZK Başkanı Mustafa Tan da zeytinyağı sektörünün önemli oyuncularının verdiği desteğe dikkat çekti. Tan, "Zeytinyağında tağşiş sorununu çözmek ve tanıtım ile ilgili ortak hareketi esas alan bu oluşumu çok önemsiyoruz. Diğer bir çok firma da bu oluşumda yer almak istiyor. UZZK gün geçtikçe sektörü bir çatı altında toplamaya devam edecek" diye konuştu.

Gerçek değerini bulmalı
Verde Genel Müdürü Cemali Kırmızıoğlu çiftçisinden tüketicisine kadar zeytinyağının güvenle üretim ve tüketimini esas aldıklarını belirterek, "Zeytinyağı ülkemizin en önemli kaynakları arasında yer alan çok önemli bir ürün. Üretici, sanayici, ihracatçı ve tüketiciyi içeren ürünün gerçek değerini bulmasında tağşişi önleyici, ihracatın önünü açıcı ve tüketimi artırıcı tüm faaliyetlerde ortak hareket etmeye kararlıyız. O nedenle tağşiş, kayıt dışı ile müdacele ve tanıtımla ilgili bu organizasyonu sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

No comments: