Monday, June 23, 2008

UMURBEY ZEYTİN MERKEZİ'NE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

CHA
23 Haziran 2008,Pazartesi


Gemlik'e bağlı Umurbey Belediyesi tarafından temeli geçtiğimiz yıl 11 Temmuz'da atılan Zeytin Merkezi'nin açılışı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, Bursa Milletvekili Kemal Demirel, CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti. 3 bin 200 metrekare alan üzerine inşa edilen 8 dükkanlı 515 metrekarelik zeytin satış tesislerinin yanı sıra, 700 metrekarelik alana inşa edilen zeytin işleme tesisiyle göz kamaştıran tesisler, nisan ayında 550 üyeli Umurbey Tarımsal Kalkındırma Kooperatifine kiralanmıştı. Mayıs ayında tamamlanan tesisler 710 bin YTL'ye mal oldu.

Büyük ilgi gören Zeytin Tesislerinin açış konuşmasını yapan Umurbey Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, belde de 500 bin adet zeytin ağacı bulunduğunu belirterek, yılda ortalama 6 bin ton zeytin üretimiyle Gemlik'te üretilen zeytinin yüzde 20'sinin kendi bölgelerinde üretildiğini söyledi. Belde nüfusunun yüzde 70'inin geçimini zeytincilikten kazandığına dikkat çeken Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, "Gemlik zeytini dünyanın en kaliteli siyah zeytini olması sebebi ile piyasa değeri yüksek olan bir zeytin çeşididir. Bu sebeple de Gemlik Zeytini adı altında bir çok başka zeytin piyasaya sürülmektedir. Bu üreticiyi haksız rekabetin içine sokar iken, tüketicinin de aldatılmasına neden olmaktadır" dedi.

Türkiye'nin ciddi bir tarım politikası olmamasından da yakınan Umurbey Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, Bursa'da bile zeytine hak ettiği değerin verilmediğinin altını çizdi. Kestane, Şeftali, İskender Kebabı gibi ürünlerin Bursa değeri olarak kent kamuoyunda kabul gördüğünü buna karşın ekonomik değeri en yüksek tarım ürünlerinden olan sofralık siyah zeytinin hiç dikkate alınmadığını kaydeden Güler, Gemlik cinsi zeytin fidanlarının her bölgeye ekiminin desteklenmesinin yanlış olduğunu savunarak, arz talep ilişkisi nedeniyle her geçen yıl fiyatlar düşerken, maliyetlerin yükseleceğini vurguladı. Fatih Mehmet Güler, "Destekleme politikaları da her tarım ürününde olduğu gibi zeytinde de üretim miktarı dikkate alınarak belirlenmelidir" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen de, tarımın destekler çekilerek küçültülmek istendiğini vurgulayarak, maliyetlerin yükseldiğini ve satışların düştüğünü bildirdi. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 200 bin çiftçinin tarımı bıraktığına işaret eden Öymen, tarımın küçültülme politikalarının AB kaynaklı olduğunu bildirdi. Türkiye'nin AB'ye girmesi halinde 11 milyar 500 milyon Euro yardım alacağını, ancak bunun 8 milyar 500 milyon Euro'sunun tarıma gideceğini kaydeden Onur Öymen, AB üyesi ülkelerin bunu istemediğini ve birliğe alınmamamızın sebeplerinden birisinin de bu olduğunu sözlerine ekledi.

Umurbey Belediyesi'nin kapatılması konusunda da görüşlerini bildiren Onur Öymen, "Konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürdük. Ankara'da hakimler var diyoruz. Bugün Umurbey Belediyesi kapatılır, yarın daha güçlü olarak açılacaktır" dedi.

Kılıç kalkan ekibi gösterileri ve belediye meclis üyeleri, tesislerin yapılmasına katkı sağlayanlar ve belediye personeline plaket töreninin ardından kurdele kesimiyle zeytin tesisleri hizmete girdi.

No comments: