Thursday, June 26, 2008

ZEYTİN KOMİSYONU İZNİK'TE

İHA
26 Haziran 2008,Perşembe


Meclis Zeytin Araştırma Komisyonu üyeleri İznik'te incelemelerde bulundu.

Komisyon üyeleri AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya, Kilis Milletvekili Hüseyin Devecioğlu, Yalova Milletvekili İlhan Evcin, Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel ve MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, zeytin üreticisinin meselelerini tespit etmek için İznik'e geldi. Kültür ve Sanat Merkezi salonunda İznikli bürokratlarla bir araya gelen milletvekilleri, üreticilerinde hazır bulunduğu toplantıda, yaşanan sıkıntıları dinledi. Çitfçiler, ilçede ortalama 25-30 bin ton zeytin üretildiğini, yağ imali az olduğu için zeytin fiyatların düşük olduğunu söyledi. İhracatın düşük olması nedeniyle zeytincinin zor durumda olduğunu belirten üreticiler, İznik zeytininin kalite olarak en yüksek derecede olduğunu, zeytinin sofralık değer kazanması gerektiğini ifade etti.

İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı, "Zeytin İznik için çok lüks, 10 yıl sonra İznik'te çiftçi diye bişey kalmayacak. Herbirinin durumu bankalarda ipotek altında. İznikli zeytin üreticisinin diğer başka üreticiler ile rekabet gücü yok. Alternatif ürün arayışına gidilmeli" dedi.

İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz ise, kendisinin de zeytin üreticisi olduğunu, Marmarabirlik üst yönetiminin İznik zeytinini diğer kooperatifler ile aynı kefeye koymamasını isteyerek, yoksa sorunun devam edeceğini söyledi. İznik ekonomisinin zeytine bağlı olduğunu, İznikli memurların hasat zamanında izine ayrıldığını belirten Eryılmaz, "Standartlar üzerinde zeytin üretimi lüksümüz yok, yeter ki üst birlik politikasını iyi belirlesin" dedi.

Üreticilerin sıkıntılarını dinleyen komisyon üyeleri, toplantı sonrasında hazırlayacakları raporu meclis genel kurulunda gündeme getirecek.

No comments: