Sunday, June 15, 2008

Zeytinyağında Var -Yok Yılı için Tedbir İsteniyor

Son Dakika
15 Haziran 2008,Pazar


Zeytinyağı sektöründe sürdürülebilir piyasa istikrarının sağlanması için stok müessesesi kuruluyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca düzenlenen "Zeytinyağı Değerlendirme Toplantısı"na katılan sektör temsilcileri, var yılında ürünün korunması için birlik, kooperatif veya özel işletmelerin stok müessesesi kurmasına imkân tanınması gerektiğini vurguladı.

Ankara'da yapılan toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM), Dış Ticaret Müşteşarlığı (DTM), Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), İzmir Ticaret Borsası, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Marmarabirlik ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) temsilcilerinin katıldı.

Toplantıda, var ve yok yılları arasındaki üretim farklılığının sektör üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılabilmesi, üretici fiyatlarının belirli bir seviyenin altına düşmeyecek şekilde korunması, iç ve dış piyasaya düzenli mal arzının sağlanabilmesi, piyasa istikrarı için neler yapılması gerektiği konuları tartışıldı.

UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan, stok müesseselerini gündeme getirdi. Tan, geçen yıl çıkarılan 5488 Sayılı Tarım Kanunu'na, UZZK'nın da önerisiyle stoklama yardımı yapılacağına ilişkin madde konulduğunu hatırlatarak, hazırlanacak yönetmeliklerle bu hususun düzenlenebileceğini bildirdi.

AB'ye uyum sürecinin bir fırsat olarak algılanması gerektiğinin altını çizen Tan, "Üyelik beklenmeden karşılaştırma yapılarak bizim için iyi olan örnekler derhal benimsenmelidir. Bunların en önemlilerinden birisi de, özel veya kamusal stok müesseselerinin oluşturulması ve bunlara stoklama yardımı verilmesidir. AB'de bu uygulama üretici fiyatlarında düşüklük olduğu veya ihracat olanaklarının kısıtlı olduğu yıllarda, sektörü korumak üzere 1 ton zeytinyağı için günde 1.22 Avro olarak stok müessesine verilmek suretiyle gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama birlikler, kooperatifler ve özel işletmeler için hemen gerçekleştirilebilir." dedi.

Sektöre ait tüm sorunların, Tarım Kanunu'nda belirtilen miktarda prim verilmesi ile çözülebileceğini de belirten UZZK Başkanı Tan, "Bu sezon için bu miktarın, 1kg zeytinyağı için 1-1,5 YTL olması gerektiği konusunda sektörel mutabakat sağlanmışken, bütçe kısıtları nedeniyle 11 YKr'den ancak 20 YKr' ye çıkarıldı. Diğer ürünlerde olmayan bu artış anlamlı, ancak sorunları çözecek miktarda değil. Sorunun temelinde AB destekleri karşısında yetersiz kalmamız yatıyor." diye konuştu.

No comments: