Tuesday, June 03, 2008

ULUSLARARASI ZEYTİNYAĞI KONSEYİ

İHA
03 Haziran 2008,Salı


Türkiye, Kurucu Üyesi Olduğu Ancak 1998 Yılında Hükümet Kararıyla Ayrıldığı Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne (Uzk) Yeniden Girmek İçin Çabalıyor.

Türkiye, kurucu üyesi olduğu ancak 1998 yılında hükümet kararıyla ayrıldığı Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne (UZK) yeniden girmek için çabalıyor. UZK İcra Direktörü Muhammed Ouhmad Sbitri, Türkiye olmadan konseyin eksik kalacağını söyledi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan ise, Türkiye'nin zeytinyağı pazarında söz sahibi olabilmesi için UZK'ya üye olması gerektiğini vurguladı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise, Türkiye'nin UZK'ya yeniden üye olması için hükümet olarak destek vereceklerini söyledi.

UZK İcra Direktörü Muhammed Ouhmad Sbitri, UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, UZZK Başkanvekili, Marmarabirlik Genel Müdürü İsmail Muzaffer Eren, UZK İdari Ünite Şefi Ender Gündüz ile birlikte Türkiye'nin UZK'ya yeniden üyeliği konusunu görüşmek üzere Ankara'da bir dizi temasta bulundu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'i makamında ziyaret eden heyet, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Dr. Yusuf Balcı ile de bir araya geldi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile birlikte Bakanlık bürokratlarının da katıldığı toplantıda heyet başkanı sıfatıyla konuşan UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan, 1964 yılında kurucu üye olan Türkiye'nin UZK'dan 1998 yılında ayrıldığını anımsatarak, yeniden üyelik konusunda Tarım Bakanlığı ile hükümetin desteğini istedi. Tan, Türkiye UZK'ya üye olsaydı, standartları çoktan belirleyip pazarlık masasında yeri olacağını belirterek "Türk zeytinyağı içeride ve dışarıda daha çok tanınacaktı. Bizim dışımızda alınan kararlara hep seyirci kaldık. Bizden boşalan yeri rakiplerimiz doldurdu. Ancak hala şansımız sürüyor. Türkiye bugün İspanya'nın ardından ikinciliği hedefliyorsa, bu kadar ürünü satabilmek için standartları hazırlayan, tanıtım faaliyetlerini belirleyen ve zeytincilikle ilgili her projede konuşanların, pazarlık yapanların arasında olma zorunluluğumuz var" dedi.

UZK İcra Direktörü Muhammed Ouhmad Sbitri, UZK'nın Türkiye üye olmazsa eksik kalacağını söyledi. AB ülkelerine ek olarak 14 ülkenin üye olduğu UZK'ya son olarak Arjantin'in katıldığını belirten Sbitri, "Bütün bu ülkeler Türkiye'nin yerini dolduramaz. Türkiye'nin zeytini ve zeytinciliği güçlü. Büyük üretici Türkiye'nin bize, bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var. Türk uzmanların, delegasyonunun mevcudiyeti, konseyde İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa gibi ülkelerin ağırlığına karşı denge sağlayacak ve dünyanın ikinci büyük zeytinyağı üreticisi ve ihracatçısı olacaksınız" diye konuştu. Dünyanın belli başlı zeytinyağı uzmanlarının UZK çatısı altında toplandığını anlatan Sbitri, "Bu imkandan yararlanmanız gerek. Bu vesile ile Bakanlığınızın iki uzmanını derhal teknik kurslara ve master planlarına dahil edebiliriz" dedi.

Zeytinin anavatanının Güneydoğu Anadolu olduğunu anlatan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker de, hükümetleri döneminde zeytinciliğe büyük önem verdiklerini, ağaç sayısının yüzde 40 artarak 140 milyona çıktığını söyledi. UZZK'nın da hükümetleri döneminde kurulduğunu anımsatan Eker, şunları söyledi: "Türkiye, zeytin ve zeytinyağı üretiminde sayılı ülkeler arasında. Sofralıkta ikinci, zeytinyağında beşinci sırada. Türkiye, sektörde önemli bir aktör. Bundan sonraki süreçte bu ürünün gelişmesi, standardının yükselmesi için bir takım tedbirler aldık. Bunlardan bir tanesi de Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi yani UZZK'nın kurulmasıdır. Türkiye bazı sebeplerle UZK'dan çekilmiş. Şimdi üyelik için hem talep var hem şartlar bunu gerektiriyor. Sorun bunun nasıl gerçekleştirileceğidir. Muhtemelen prosedürün UZZK yoluyla yürütülmesi uygun olacaktır. Hükümet olarak buna destek veririz. 500 bin dolar civarındaki aidat meselesi çok önemli değil. Bunu zeytincilik sektörü karşılayabilir. UZZK'nın gelirlerini düzenleyerek de bu sorunu çözeriz." Heyet, daha sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Dr. Yusuf Balcı ile bir araya geldi. Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şenol Ömeroğlu'nun da katıldığı toplantıda, Türkiye'nin UZK'ya yeniden üyeliği konusu ele alındı. Müsteşar Balcı, konuyu değerlendirip Bakan Zafer Çağlayan'a ileteceklerini ve UZK'ya yeniden üyeliğin gerçekleşmesi için destek olunacağını belirtti.

No comments: