Thursday, June 05, 2008

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARININ ÖDÜL COŞKUSU

Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe 2007 yılında en fazla ihracat yapan 20 firma, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından ödüllendirildi. Ödül töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, dünyada savaşların artık topla, tüfekle değil market raflarında sürdüğünü savundu.

TİM Başkanı Satıcı, Türkiye'nin yıllar önce kestiği zeytin ağaçlarının önemini yeniden anladığını ve tekrar ağaç dikmeye yöneldiğini belirtti. Ağaç sayısının artmasına rağmen iç tüketimin sınırlı düzeyde kaldığını ifade eden Satıcı, zeytinyağı tüketiminin yoğun olduğu Ege ve Akdeniz kıyılarında kalp ve damar hastalıkların daha az görüldüğüne dikkat çekti.

Zeytinyağı kültürünün doğuya doğru yayılmasının büyük öneminin bulunduğunu ifade eden Satıcı ''Bu, macera Batı Anadolu'dan başlayıp Çin'e kadar uzanan bir macera olacak. Çin'de kişi başı tüketim 1 gram. Bir gün 1 kilograma çıktığını düşünürseniz Anadolu'daki tüm zeytin üreticileri emeklerinin karşılığını mutlaka alacaklardır'' dedi.

Sektörde yaşanan sıkıntılara rağmen üretici ve ihracatçıların birbirinden kopmadığını hataları kendi aralarında düzelterek yola devam ettiklerini belirten Satıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geçtiğimiz dönem herkes tarafından yarı yolda bırakılmış olsalar da ihracatçılar yollarına devam ettiler. Ambalajlı ihracatta büyük kazanımlar sağladılar. Dünyada savaşlar artık topla, tüfekle değil market raflarında sürüyor. Kazanılan cepheler marketlerin tabelalarında, ürünlerin etiketlerinde ortaya çıkıyor. Bir bakıyorsunuz bir Alman markasını Fransız olmuş, bir marketten Türk markası çıkmış Brezilya markası girmiş. Küresel piyasaların hepimize dayattığı zorluklar var bunları göğüslemek zorundayız. Ancak zeytinyağı sektörünün oyuncuları köklü kuruluşlar, bir kaç kuşaktır devam eden şirketler var.

Bu sene 125 milyar doları aşan ihracatla Türkiye'nin kalp ve damar sağlığını kuvvetli tutacağız. Sağladığımız dövizlerle ülkenin damarlarında akan kanı dolaştırıyoruz. İnşallah ekonomiyi yönetenler de damar sağlığını güçlendirirse kan sıkıca dolaşacak. Sayın Kürşad Tüzmen'in bahsettiği gibi kur keneleri var. Kur keneleri o damarlardan bu kanı emip bitiriyorlar. Ama bugün şikayet etmeyeceğiz.''

-KALP VE DAMAR HASTALIKLARI-

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, tarıma dayalı sanayi sektörlerinin yüksek faiz ve girdilere rağmen ayakta kalmayı başaran bir sanayi kurmayı başardığını belirtti.

Türkiye'nin tüm üretim alanlarında markalı, katma değeri yüksek ürün arayışına girdiği bir dönemde genel ihracat kategorisi dışında markalı ve ambalajlı ihracat yapan firmaları teşvik etmek istediklerini bildiren Güreli, ''Rakamlar küçük gelebilir, ama göreceksiniz ki seneden seneye bu rakamlar büyüyecek. Kutulu, markalı ihracat yapan arkadaşlar ülkemize cephe kazandırıyor marketleri saf saf fethediyoruz. Rakamların şimdilik bir önemi yok'' dedi.

Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın ise kalp ve damar hastalıklarından dünyada senede 18 milyon insanın öldüğünü, bunun 2025 yılında 25 milyona çıkacağının tahmin edildiğini belirtti.

Stres, bilinçli beslenememe ve genetik unsurların neden olduğu kalp ve damar hastalıklarının insanlık için en büyük tehdit olduğunu savunan Yıldırımakın, geçmişte sadece erkeklerin etkilendiği söylenen hastalıkla ilgili alınan son rakamlara göre en fazla kadınların etkilendiğinin ortaya konduğunu dile getirdi.
Son dönemde çocuklarda hatta spor yapan çocuklarda da kalp damar hastalıklarının görülmeye başladığını belirten Yıldırımakın, bu konuya herkesin dikkatinin çekilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Yıldrımakın, Cannes'de En iyi Yönetmen Ödülü'nü alan yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a ödül vereceklerini de söyledi. Ceylan'ın ödül töreninde yaptığı konuşmada ödülünü ''yalnız ve sevgili ülkesine'' adadığını belirten Yıldırımakın, ''Sayın yönetmen Ahmet Bilge Ceylan'a Türk Kalp Vakfı olarak (İyi Kalpli Ol) ödülü verme kararı aldık. Ancak bu ödülü aldığı ödülden değil ödül sonrası yaptığı konuşmadan dolayı vereceğiz'' dedi.

Yıldırımakın, geçmişte zeytinyağı sektörünün çeşitli komplolarla karşılaştığını, bu nedenle iç tüketimin istenen seviyeye çıkamadığını dile getirerek bu dönemde dünyanın önde gelen zeytinyağı üreticisi ülkelerinin yok pahasına aldıkları Türk zeytinyağını kendi markalarıyla pazarladıklarını ifade etti. Yıldırımakın, ''Artık bu oyunu el birliğiyle bozmamız lazım. Artık sizlerle birlikteyiz, sizlerin emrindeyiz, emrinizde olmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Törende genel ambalajlı zeytin ve markalı ambalajlı zeytin ihracatında birinci olan Yeniçağ Gıda, genel ambalajlı zeytinyağı ve markalı ambalajlı zeytinyağı dallarında birinci olan Olivos Gıda şirketleri temsilcilerine ödülleri verildi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Ödül Alan Firma Listesi

Genel Ambalajlı Zeytin
Yeniçağ Gıd. San. ve Tic. A.Ş. (Ece Zeytinleri)
UGS-Urla Gıda ve Tar. Ür.San. ve Tic. Ltd. Şti
Maroli Gıda San. ve Dış Tic. A.Ş.
İdeal Tar. Ür. San. ve Tic. Ltd. Şti
Antgıda Tar. Tur. Enj ve Demir Çelik San. Tic. A.Ş.

Genel Ambalajlı Zeytinyağı
Olivos Gıd. Yağ Tar. San. İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti.
Yudum Gıda San. ve Tic. A.Ş.
Ekiz Yağ ve Sabun San. A.Ş.
Nejat Atalan Dış Tic. A.Ş.
Verde Yağ Besin mad.San. ve Tic. A.Ş.

Markalı Ambalajlı Zeytin
Yeniçağ Gıd. San. ve Tic. A.Ş. (Ece Zeytinleri)
Maroli Gıda San. ve Dış Tic. A.Ş.
Zeyko Tar. Gıd. San. İth. İhr. Paz. Ltd.Şti.
Günkar İnş. Gıd. Teks. Nak. İth. İhr.San.ve Tic Ltd. Şti.
Antgıda Tar. Tur. Enj ve Demir Çelik San. Tic. A.Ş.

Markalı Ambalajlı Zeytinyağı
Olivos Gıd. Yağ Tar. San. İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti.
Yudum Gıda San. ve Tic. A.Ş.
Ticaret ve San. Kontuvarı T.A.Ş. (Kristal Yağları)
Verde Yağ Besin mad.San. ve Tic. A.Ş.
Tariş Zey. ZY ve Yan Ür. San İç/Dış Tic.Paz.Nak. A.Ş.

No comments: